Hammarområde (L2022:660)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Stigfinnaren Arkeologi och kulturhistoria AB

Alternativnamn: Franshammar

Geografisk plats: Hassela socken, Hälsingland

Hammarområde, 170 x 60 m (NV–SÖ), bestående av en plats för hammare och järnbod samt kolhus, två kanaler, en dammvall, damm samt plats för ålhus och kvarn.
Platsen för hammaren är på den SÖ udden av en mindre ö i ån. På platsen idag står en röd lada och inga spår av hammaren finns. Platsen för järnboden är intill åns N strand, ca 25 m NÖ om hammaren, och inga spår av järnboden finns. Platsen för kolhuset är intill åns N strand, ca 50 m N om hammaren, och inga spår av kolhuset finns.
En kanal i områdets NV del leder mellan ån och Hammardammen och är 18 m lång (NÖ–SV), 6 m bred och intill 2 m hög. Kanalen har stensatt sida mot SÖ, kallmurad av 4–5 skikt kilad sten, intill 1 m långa och 0,5 m höga. Kanalen övergår i NÖ i den gamla urgrävda Hammardammen som skapades på 1760–1770-talet. I kanalens SV ände är en betongdamm med sättluckor av trä. Över kanalen finns en träbro.
En ca 60 m lång kanal (NV–SÖ) finns i områdets NÖ del. Strax N om vägbro syns kanalens SV och NÖ kanter som sluttande ca 0,5–0,7 m höga stenkanter av natursten. Kanalen går in under landsvägen, in genom och under en kraftstation. På stationens SÖ utlopp är kanalen kallmurad glacismur av natursten i ca 20 m, och övergår sedan till en träskoning. Kanalen är 2,5–3 m bred i sista utloppet.
Dammvallen på ön i ån är ca 60 m lång (NV–SÖ), 5 m bred vid den NV änden vid forsen, och 10 m bred nedtill och 5 m bred upptill längre åt SÖ. Dammvallen är intill 3 m hög. Dammvallen har sentida påfört grus som även täcker de sluttande kanterna. Synlig kallmurad stensättning sporadiskt, flerskiktad av intill 1 m långa och 0,5 m höga kilade stenar, enkelt huggna stenar och naturstenar. Dammvallen ansluter till fors med modern damm i NV och landsväg i SÖ.
Dammvallen på åns SV strand är ca 10 m lång (NÖ–SV), 4 m bred och intill 2,5 m hög, kallmurad av 1–4 skikt kilad sten och natursten. Det översta skiktet sten tillkommet senare och består av kilad sten, 0,4 m höga och intill 1 m långa. Stenarna i de undre skikten är 0,4–0,7 m stora, enklare huggna. Mot forsen i V har 1921 lagts på betong. Brofästet ingår idag i damm. Nedströms bron är ca 40 m lång stenrensvall på åns SV strand, och innanför denna ett dike.
Dammen, Hammardammen, är ca 80 x 30 m (NV–SÖ), och tidigare vattenmagasin till gamla hammaren från 1771. Idag har dammen knapp vattenspegel med gräs och lövsly i kanterna.
I en tidigare öppning i dammvallen fanns ett ålhus på 1770-talet. Öppningen är igenlagd och ålhuset borta.
Kvarnar har funnits i forsen åtminstone sedan mitten av 1600-talet enligt historiska kartor. Inga spår av kvarnarna finns idag.

Terräng: Åfåra med moränkanter.

Orientering: Ö i å och strandkant SV och N om å och damm.

Antikvarisk kommentar: Första hammaren fanns 1771, ytterligare hammare tillkom under 1800-talet. Anläggningen lades ned 1870. Dammvallen på ön var tidigare vägkropp. Dammvallen kan ha byggts om och byggs på i olika skeden. Dammvallen på åns SV strand är troligen tillkommen senast 1780-talet enligt historisk karta. I området finns en kraftstation från tidigt 1900-tal och en tegelbyggnad som används som vandrarhem.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS