Publicerad av: Riksantikvarieämbetet
RAÄ nummer: Västra Stenby 251
Geografisk plats: Västra Stenby socken, Östergötland
Boplats, ca 380x100 m (NÖ-SV). Undersökt och borttagen. Inom området påträffades lämningar från flera tidshorisonter. Dessa beskrivs separat nedan då de tidigare har registrerats på olika nummer i FMIS.
Tidigare beskrivning från Västra Stenby 251: Inom området påträffades i V delen ett mesulahus, tvåskeppigt, 20 m l och bestod av 9 stolphål i en takbärande stolprad. Tre av stolphålen var stenskodda. Datering till tidigneolitikum. Den mellan- och senneolitiska fasen var i form av kokgropar, avfallsgropar och spridda stolphål, samt avslag från flinta, kvarts och bergart. Dessa anläggningar låg grupperade i koncentrationer som i sig var spridda över stora delar av undersökningsområdet. I Ö påträffades 2 hyddor, endast 5 m ifrån varandra. Den ena av dessa har daterats till senneolitikum. Hyddorna bestod av hästskoformade rännor, varav den ena hade stolphål. Hyddorna mätte ca 6x4 m. I en av hyddorna påträffades keramik. Det är sannolikt att det funnits en koppling mellan dessa boplatser och den förmodade neolitiska begravningen (fyndet av en grönstensyxa och lerkrukor med ben, Västra Stenby 58:1) som påträffats i anslutning till Högrabacksgravfältet (Västra Stenby 21:1).
Tidigare beskrivning från Västra Stenby 252: Inom område påträffades 4 ugnar spridda över ytan. Dessa är daterade till övergången bronsålder - järnålder. 3 av områdets 4 ugnar har med säkerhet kunnat härröras till denna tidsperiod. Ugnarna låg spridda över undersökningsområdets ytor och utgjordes av nyckelhålsformade gropschaktugnar, med arbetsgropar. Samtliga ugnars eldkammare hade raserade kupoler. Tyvärr är ugnarnas funktioner okända. Övriga anläggningar som kan tidfästas hit var förvarings- och tillredningsgropar samt rännor och härdar. Ingen byggnad från perioden har påträffats, men bilden av bosättning och gårdsaktiviteter är uppenbar och att dessa har utförts över stora delar av undersökningsområdet vid denna tid.
Tidigare beskrivning från Västra Stenby 253: Inom området påträffades boplatslämningar från äldre delen av förromersk tid. De daterade anläggningarna från denna tidsperiod var härdar. De var representerade i undersökningsområdets samtliga schakt, vilket visar att platsen har fortsatt att brukas för åtminstone eldningsaktiviteter in i förromersk tid. På ett flertal ytor, i synnerhet i Ö, förekom ansamlingar av främst härdar (uppblandat med kokgropar och gropar), d.v.s. traditionella boplatslämningar som möjligen kan föras till denna tidsperiod. Perioden kan även ses som skedet för en gradvis avetablering eller bortflyttning av bebyggelsen eftersom platsen efter förromersk järnålder återigen upphör att brukas under en tid. (RAÄ dnr 321-225-2008).
Antikvarisk kommentar: Boplatsen kan sträcka sig utanför undersökningsområdet. (RAÄ dnr 321-225-2008). Då ytorna för Västra Stenby 251-253 mer eller mindre överrenstämmer med varandra och härstammar från samma undersökning finns det inget anledning till att de registreras på separat nummer i FMIS. De har i samband med registrering av Västra Stenby 246 redigerats och utgör idag ett nummer där Västra Stenby 252-253 är överförda till Västra Stenby 251. Västra Stenby 254 utgör även den ytan en del av samma undersökning, men då det påträffades gravar från vendeltid-vikingatid får den fortsätta vara registrerat på ett eget nummer. Västra Stenby 246 utgör en fortsättning av den undersökta boplatsytan. Den boplatsen påträffades i samband med särskild utredning på 1990-talet och registrerades i FMIS först 2007. Dock har detta medfört till att den inte fanns i FMIS i samband med att undersökningarna för Västra Stenby 251-253 utfördes, men var registrerad då den undersökningen rapporterades in till FMIS. Vid handläggningen av den undersökningen valde man att inte utvidga Västra Stenby 246 utan lät den ligga som egen lämning och registrera resultaten på nya nummer p.g.a. anledningen att det var oklart med relationen mellan dessa lokaler (dock berodde detta på att Västra Stenby inte fanns registrerad vid undersökningstillfället). Då det finns en historik kopplad till dessa nummer samt att det finns beslut kopplade enbart till Västra Stenby 246, så får de två boplatslokalerna fortsätta vara separat nummer i FMIS. / 2011-08-19 JA
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.