Spärranordning (L1978:2174)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: STIFTELSEN BLEKINGE LÄNS MUSEUM

RAÄ nummer: Torhamn 110

Geografisk plats: Torhamn socken, Blekinge

Bärgning: På uppdrag av landsantikvarien i Karlskrona genomfördes Blekinge museum 1970 dykningar mellan Tomtö och Dragsö. Dykningarna föranleddes av att en fiskare boende i trakten meddelat Blekinge museum att han vid upprepade tillfällen fastnat med åljärn eller not i stockar i farleden. Mitt i djuprännan, vinkelrätt mot densamma, påträffades ett glest pålstråk. Inga pålar påträffades utanför rännan.

Lösa pålar skall ha bärgats för C-14 analys.
Status: Pålarnas höjd växlade från ett par cm till nära en meter. Diametern var vanligen omkring 15-20 cm. Pålningens bredd varierade från ett par meter till upp emot 50 meter, och den löper tvärs över djuprännan. Pålarna var inte samlade i grupper utan var jämt men glest placerade. Avståndet mellan dem växlade mellan ett par dm och några meter. Höjden var från 2-3 cm till 1 m. I dyn kan även förmultnade trästycken kännas (status 1970).
Byggmaterial: Bok, ek, asp.

2023 undersökte Blekinge museum anläggningen som en del av projektet ”Blekinges pålspärrar”. Spärren har tidigare undersökts av Blekinge museum under åren 1966-1974 samt 1995. Tomtöspärren ligger i ett sund som vid yngre järnåldern var nio meter djupt och består av pålar av framför allt bok men även ek ingår. Den dendrokronologiska analysen tyder på att spärren anlades runt 1035.

Terräng: Slam, dy

Orientering: I djuprännan mellan Tomtö och Dagö., Rörsfjärd, Hallarumsviken

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS