Fossil åker (L1997:8777)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Kula - Kulturlandskap AB

RAÄ nummer: Ljungby 199:1

Geografisk plats: Ljungby socken, Halland

Fossil åkermark bestående av minst ett 100-tal röjningsrösen, enstaka terrasskanter, hak samt flera stenmurar. Rösena varierar i storlek, vanligen 3–6 m i diameter och 0,3–0,5 m höga. Flera av dem är påtagligt flacka och kraftigt övervuxna med mossa och gräs. Inom vissa delar av området uppträder de relativt glest men flera små och svårupptäckta anläggningar kan finnas. Längst i NO ligger tre rösen på rad i ett område som varit föremål för odling relativt sent. Det tre rösena inkluderas i fornlämningen eftersom det framgår tydligt att det sent deponerade stenmaterialet lagts ovanpå äldre stenpackningar. Kring de två stora stensättningarna i NO finns några 5–6 m stora rösen som möjligen skulle kunna vara gravar. En sådan anläggning i mycket bra topografiskt läge återfinns cirka 40 m NV om stensättningen L1997:8547. På en tydlig avsats på höjden i söder finns 5–6 relativt stora rösen ganska tätt intill varandra, där det inte heller kan uteslutas att det rör sig om en gravmiljö. I NO delen finns några enstaka 0,3–0,5 m höga terrasskanter. Inom området i övrigt avgränsas en del odlingsytor av hak.
Den fossila åkermarken återfinns på ytor som på de äldre kartorna redovisas som utmark. På 1846 års laga skifteskarta över byn Attarp kallas de båda höjdpartierna på den här aktuella delen av utmarken för "Brannaberg" (i norr) respektive "Södra Björkeberg" (i söder).

Terräng: Kuperad terräng på moränhöjd, med avsatser. Granskog i olika åldersklasser samt mindre partier med hyggesmark.

Antikvarisk kommentar: Delvis mycket välbevarad agrarhistorisk miljö med stora vetenskapliga och även upplevelsemässiga värden. Inom området finns minst två säkerställda gravar och (mot bakgrund av storleken) kanske även boplatslämningar under mark.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS