Publicerad av: länsstyrelsen
RAÄ nummer: Nämdö 32
Alternativnamn: "JUNGFRUSKÄRSKOGGEN" "GRÖNSKÄRSVRAKET"
Geografisk plats: Nämdö socken, Södermanland
Fartygslämning, ca 15x6 m. Kraftigt nedbruten, sidorna har fallit ut och endast bottenstockar, spant samt delar av bordläggningsplankorna återstår. Spanttopparna verkar brandskadade. På kölsvinet finns en mastfot. Vraket har 20 bottenstockar och bord ca 0,48x0,5 m.
Tradition: Lämningen har ansetts vara en kofärja. Studenter i Marinarkeologi genomförde dykningar på vraken som en övning i besiktningsmetodik år 1971. Marinarkeologer vid Södertörns högskola mätte upp vraket och samlade in prover år 1999.
Orientering: Norrfjärden, I viken mellan Grönskär och Grenskär
Antikvarisk kommentar: Bottenborden är lagda i kravellteknik och är dymlade till spanten. Virket är sågat snarare än radialspräckt. Nåten är drevad, materialet hålls på plats av ribbor. Dessa var ursprungligen fästade med järnkrampor. Det tycks som om den här metoden även har praktiserats på skrovets utsida. Bordläggningsplankorna var laskade med två varv omböjda spikar, en från utsidan och en från insidan. Kölstocken är bred och tunn. I ena ändan finns en lask. Kölen reser sig till en integrerad stäv. Ett kraftigt kölsvin löper över bottenstockarna. På dess undersida är spår uthuggna för att den skall passa mot bottenstockarna. Midskepps blir kölsvinet högre och bredare och bildar ett mastspår. Mastspåret förstärks genom korta björnar som klämmer fast vägarna. Flera timmer i vraket är flyttade, avsågade eller uppvisar skåror efter sågblad (status 1999). Ankringsförbud utfärdat i området.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.