Gravhägnad (L1942:2367)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Litslena 63:1

Alternativnamn: Hjälsta Kloster, Hälsta Kloster

Geografisk plats: Litslena socken, Uppland

Gravhägnad, 58x54 m st med 2-3 m br och 0,5 m h vallar som är tredubbla i V, dubbla i SÖ och N. De är uppbyggda av siltig sand med inslag av 0,1-0,4 st stenar. Dikena är 1-1,5 m br och 0,3 -0,5 m dj. Inom flera avsnitt, i N, V och S kan en sekvens observeras inifrån och ut, med dike, alternativt vall, dike, vall, dike, vall. Dessa strukturer följer tätt inpå varandra utom i ett mindre avsnitt i SSV och S där det är upp till 5 m br, planare ytor. I NNV är ett mindre parti med berg i dagen utan några vallar. I S är en ingång, 2 m br i den yttersta vallen, 4 m br i de nästföljande. I V är ett uppehåll i vallavsnittet räknat inifrån och ut, vilket dock bryts genom en heldragen yttre vall. Vid arkeologisk undersökning år 1999 grävdes ett 7x2 m stort schakt över den yttre vallen och diket i direkt anslutning till den S ingången, tolkad som huvudingång. Vallen har i sitt ursprungliga skick varit runt 3 m br och drygt 0,5 m h. I dess botten samt mor dess insida fanns en glesare stenpackning av 0,1-0,4 m st rundade stenar. Inga konstruktionsdetaljer som stolphål eller liknande observerades. Det framförvarande diket var knappt 2 m br i ytan och 1,3 m br i den plana botten, djupet var 0,4 m. Enstaka kolfragment fanns i schaktet på olika nivåer. I mitten av anläggningen är en stensättning, Raä nr 63:2. I anläggningens västra, yttre vall, är en rest sten, Raä nr 63.3. Ny beskrivning i samband med arkeologisk undersökning år 1999. (Raä dnr: 3.4.2-1822-2015)

Äldre beskrivning: Ringvall, e d, rund, 55 m diam, bestående av 2-3 vallar innanför varandra på ett avstånd av 2-5 m. Vallarna saknas i NNV utmed en sträcka på 10-15 m, där en rygg går in i den yttre vallen (NNV-SSÖ). Vallarna är 2-4 m br, 0,3-0,7 m h och består av jord och sten. Ställvis i den yttrevallen stenskoning ses, bestående av 0,3-0,6 m st stenar. Möjligen ställvis skalmur 1 m br. Utanför vallarna obetydliga vallgravar, 1-2 m diam, 0,1-0,5 m dj. I SSV en ingång i den yttersta vallen, 2 m br.
Anläggningen är märklig. Den påminner till sin uppbyggnad om de åländska fornborgarna. Emellertid är borgtypen ganska ovanlig i Mälardalen och kan möjligen vara av senare tid.
Troligen utgör anläggningen ett gravarrangement av typen centralgrav med hägnad.

Tradition: Enligt Uppgift av ägaren till Skillinge och Nallarby och Viggeby har lämningen kallats för "Njälsta Kloster". Vägen invid anläggningen har kallats för "Paradisvägen".

Terräng: Krön av och på NNV ändan av mycket flack moränrygg (NNV-SSÖ) Skogsmark (blandskog)

Orientering: Ca 8 m om brukningsväg (Ö-V).

Bilder

Laddar...

Just nu pågår den internationella fototävlingen Wiki Loves Monuments. För att delta kan du ladda upp bilder med denna länk.

Läs mer

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

JSON-LD · RSS