Gravhägnad (L1942:2367)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Litslena 63:1

Alternativnamn: Hjälsta Kloster, Hälsta Kloster

Geografisk plats: Litslena socken, Uppland

Gravhägnad, 58x54 m st med 2-3 m br och 0,5 m h vallar som är tredubbla i V, dubbla i SÖ och N. De är uppbyggda av siltig sand med inslag av 0,1-0,4 st stenar. Dikena är 1-1,5 m br och 0,3 -0,5 m dj. Inom flera avsnitt, i N, V och S kan en sekvens observeras inifrån och ut, med dike, alternativt vall, dike, vall, dike, vall. Dessa strukturer följer tätt inpå varandra utom i ett mindre avsnitt i SSV och S där det är upp till 5 m br, planare ytor. I NNV är ett mindre parti med berg i dagen utan några vallar. I S är en ingång, 2 m br i den yttersta vallen, 4 m br i de nästföljande. I V är ett uppehåll i vallavsnittet räknat inifrån och ut, vilket dock bryts genom en heldragen yttre vall. Vid arkeologisk undersökning år 1999 grävdes ett 7x2 m stort schakt över den yttre vallen och diket i direkt anslutning till den S ingången, tolkad som huvudingång. Vallen har i sitt ursprungliga skick varit runt 3 m br och drygt 0,5 m h. I dess botten samt mor dess insida fanns en glesare stenpackning av 0,1-0,4 m st rundade stenar. Inga konstruktionsdetaljer som stolphål eller liknande observerades. Det framförvarande diket var knappt 2 m br i ytan och 1,3 m br i den plana botten, djupet var 0,4 m. Enstaka kolfragment fanns i schaktet på olika nivåer. I mitten av anläggningen är en stensättning, Raä nr 63:2. I anläggningens västra, yttre vall, är en rest sten, Raä nr 63.3. Ny beskrivning i samband med arkeologisk undersökning år 1999. (Raä dnr: 3.4.2-1822-2015)

Äldre beskrivning: Ringvall, e d, rund, 55 m diam, bestående av 2-3 vallar innanför varandra på ett avstånd av 2-5 m. Vallarna saknas i NNV utmed en sträcka på 10-15 m, där en rygg går in i den yttre vallen (NNV-SSÖ). Vallarna är 2-4 m br, 0,3-0,7 m h och består av jord och sten. Ställvis i den yttrevallen stenskoning ses, bestående av 0,3-0,6 m st stenar. Möjligen ställvis skalmur 1 m br. Utanför vallarna obetydliga vallgravar, 1-2 m diam, 0,1-0,5 m dj. I SSV en ingång i den yttersta vallen, 2 m br.
Anläggningen är märklig. Den påminner till sin uppbyggnad om de åländska fornborgarna. Emellertid är borgtypen ganska ovanlig i Mälardalen och kan möjligen vara av senare tid.
Troligen utgör anläggningen ett gravarrangement av typen centralgrav med hägnad.

Tradition: Enligt Uppgift av ägaren till Skillinge och Nallarby och Viggeby har lämningen kallats för "Njälsta Kloster". Vägen invid anläggningen har kallats för "Paradisvägen".

Terräng: Krön av och på NNV ändan av mycket flack moränrygg (NNV-SSÖ) Skogsmark (blandskog)

Orientering: Ca 8 m om brukningsväg (Ö-V).

Bilder

Laddar...

Läs mer

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

JSON-LD · RSS