Publicerad av: Riksantikvarieämbetet
RAÄ nummer: Skepplanda 70:1
Geografisk plats: Skepplanda socken, Västergötland
Grav- och boplatsområde, undersökt och borttaget, ca 50x25 m (NNV-SSÖ).
Gravområdet består av stensättning/stenpackning ("inklätt" berg) där 2 gravar framträder. Gravarna har kontakt med varandra genom att själva gravpackningen successivt övergår till "inklätt" berg. Den synliga utbredningen av gravområdet/stenpackningen mätte ca 12x8,7 m (NV-SÖ). Den ena graven utgjordes av en flikig, oregelbunden stenpackning som fyllde upp och låg i mindre skrevor på bergets högsta punkt. Storleken mätte 3,5x3,1 m. Den andra graven, belägen på bergets V-sida, hade en koncentration, av tätare lagda sten samt även stora stenar, i en form som var rund, ca 4,3x4 m. Stenpackningen fyllde upp en mindre fördjupning och skrevor samt gav gravlämningen en förhöjd profil. Stenpackningen på berget följer gravarna som ligger centralt på berget tunnar ut och försvinner där bergets branta S-sida tar vid.
1 rund härd, 1 m diam, låg under den runda stenpackningens V del.
Ett fåtal keramikfragment påträffades i bägge gravarna. Ett antal kvartsitkärnor, -avslag låg spridda i anläggningar, gravar och i stenpackningen. Även spridd flinta förekom.
Stensättningen tidigare registrerad som RAÄ nr. Skepplanda 237, överförd till grav- och boplatsområdet i samband med registreringen av den arkeologiska undersökningen.
Boplatsområdet utgjordes av två ytor. Dels en mindre yta i direkt anslutning till berget och den V graven, ca 6,3x5 m st, bestående av ett fyndförande, humöst kulturpåverkat lager och dels en större yta på flack ängsmark en bit NV om berget, ca 18,5x13,5 m synlig yta. Den inmätta ytan på boplatsområdet invid berget utgör endast en del av ett större område av okänd storlek då det kulturpåverkade lagret togs bort vid schaktningen.
Inom den större boplatsytan framkom 13 boplatslämningar:
1 kokgrop, 1 m diam.
1 brunnslämning (dock något osäker), ca 0,85 m diam.
8 stolphål av varierande storlek.
2 mindre gropar
1 större grop med en nedgrävd sten; synlig storlek1,3x0,65 m och 0,25 m dj.
Inom den mindre boplatsytan liksom i anläggningarna på den större boplatsytan förekom spridd flinta.
Rapport 2012:15, som omfattar den arkeologiska undersökningen, finns på RAÄ dnr. 3.4.2-4042-2008. (RAÄ dnr 321-4253-2008).
Äldre beskrivning:
Boplats, 55x30 m (VNV-ÖSÖ) st. Se Skannat dokument, Inventeringsboksuppslag under Huvuduppgiftsfliken för uppgifter som har registrerats vid Fornminnesregistret före FMIS införande.
Antikvarisk kommentar: I samband med registreringena av den arkeologiska undersökningen överfördes RAÄ nr Skepplanda 237 till Grav- och boplatsområdet. (RAÄ dnr 321-4253-2008) /20140702 Thax
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.