Publicerad av: Riksantikvarieämbetet
RAÄ nummer: Hållnäs 153
Alternativnamn: LINA
Geografisk plats: Hållnäs socken, Uppland
Status: Okänd
Bärgningar: Rigg och segel, som befann sig ovan vatten efetr förlisningen, bärgades 1910.
Historik: Klassad som 3-mast skonare (111-fartyg).
Fartyget drevades1905.
Händelseförlopp: Lina blev, i närheten av Västra bankens fyrskepp, segelslitet och råkade i drift. Vid tillfället rådde nordostlig orkan med stark snöyra och regntjocka. Fredagen den 14:e klockan 4 på morgonen upptäckte man Björns fyr. Man försökte "halsa runt" för att klara land men Lina lydde inte rodret. Man beslöt då att sätta henne på grund för att försöka klara både fartyget och lasten.
Mellan 9 och 10 på morgonen gick hon på grund strax väster om Björns fyr och började genast sjunka. Man satte omgående ut livbåtarna. Den ena slogs genast sönder av en brottsjö som slog in över fartyget. Den andra livbåten lyckades man däremot hålla ifrån fartyget och få i vattnet. I denna gav sig besättningen, på åtta man, iväg med livbälten på. Man kunde bara låta båten driva med vinden in mot Hållnäskusten, där man blev omhändertagen av en familj i Fågelsundet. Besättningen hann dock inte få med sig några personliga tillhörigheter, utan endast kläderna man hade på kroppen.
Kapten Alex Andersson sa efteråt att det var ett under att man överlevde strapatserna. Även fyrvaktaren vid Björns fyr, som med fru och barn stått i fyrtornet och bevittnat hela händelseförloppet, var övertygad om att besättningen skulle gå under.
När stormen bedarrat gav sig kapten med hela besättningen ut till vraket. Då låg det sjunket med hela akterskeppet under vattnet. Förskeppet och ena relingen syntes dock över ytan. Både last och fartyg var förstört. Lasten var värd 25.000 kronor. Såväl last som fartyg var försäkrade. Den 27 oktober 1910 syntes fortfarande en del av vraket ovanför ytan. Rigg och segel hade då införts till Gävle.
Bärgning: En dykare blev beviljad bärgningsrätt på vraket 1982 09 13
Orientering: Lövstabukten, Bottenhavet, N om Fågeln/Långören, SSV om Björns fyr
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.