Publicerad av: Länsstyrelsen Västra Götaland
RAÄ nummer: Styrsö 344
Alternativnamn: WÄNSKAPEN, VÄNSKAPEN
Geografisk plats: Styrsö socken, Västergötland
Fartygslämning, WÄNSKAPEN, 1706-05-30.
1969 uppgav några sportdykare att de träffat på kritpipor och fajansskärvor på platsen, och ansökte om att få utföra slamsugningar i området. Inget av själva vraket uppgavs vara synligt ovan botten. Något tillstånd utfärdades aldrig, med hänsyn till rådande fornminneslagstiftning. De föremål som dykarna redan hunnit bärga insändes till SSHM för datering och dokumentation. De flesta fynden som bärgats genom åren torde härröra från ett uppskattningsvis 25 x 25 m stort område söder om ett litet skär alldeles söder om Ekeskär. Här påträffades stora mängder fragment av kritpipor, främst skaft men även några piphuvuden i dålig kondition. Kritpiporna är så många att de sannolikt utgjort en del av lasten. Vidare observerades enstaka skärvor av glas, stengods, blåvit fajans, järnkonkretioner, samt en del fynd av recent slag. Inget trägods observerades. Strax väster om detta område finns en låda, som mäter ca 30 x 30 cm och har något slags hyllplan inuti. Nordväst om denna fyndplats, strax nedanför Ekeskär, finns större sammanhängande träkonstruktioner. Ett tiotal gropar utspridda över området är åstadkomna av mänsklig hand och härrör med stor sannolikhet från olovliga grävningar. Färjetrafik, dyning och sovenirplockning gör att en viss omrörning i bottenmassorna äger rum. Det är troligt att föremål från vraket även kan påträffas på djupare vatten (status 1995). En kanon skall enligt uppgift från Göran Werner tidigare ha funnits på grunt vatten. 1960-talet och framåt, keramik (bl a fajans) och kritpipor bärgade av sportdykare. Fynd finns bl a vid SMG och SMM. Övrigt: Kritpiprona på vrakplatsen har märkena "Krönt IS", "Krönt hjärta", Krönt WL", "Krönt VD", "Krönt KP", "PIB" och "ISW".
Händelseförlopp: Då vinden ökade till stormstyrka beslutade man om morgonen den 30 maj 1706 att försöka nå någon hamn. Man satte kurs mot Vinga i hopp om att få lots. Det hårda vädret gjorde det emellertid omöjligt för lotsbåten att borda fartyget. Wänskapen grundstötte och förlorade sitt roder, och man nödgades kasta ankar. Nästa morgon hade vinden ökat till orkanstyrka, och Wänskapen draggade mot Ekeskär. Kaptenen och tre besättningsmän försökte rädda sig i skeppsbåten, men den kantrade genast och de fyra ombordvarande drunknade. 13 av de ombordvarande på Wänskapen lyckades rädda sig genom att krypa iland på storrån, medan skeppet högg mot Ekeskärs klippor. I två dygn blev de skeppsbrutna sittande på klipporna innan hjälp från närbelägna öar anlände. Under tiden kunde de se hur fartyget slogs i spillror. Historik: Wänskapen klassades som ett "helt fritt kompaniskepp". Det var således kraftigt byggt, förmodligen också bestyckat, och kunde vid behov tas i anspråk av örlogsflottan. I gengäld fick redarna skattelättnader på fartyget.
1990/1994 påträffades ett (eller 2) välbevarat stockankare av 1600/1700-talsmodell utanför Ekeskär. Dykarna, som ansökt om att få bärga ankaret, flyttade det till grundare vatten, men när ansökan avslogs sänktes det på dryga 30 m djup.
Bärgningar: Lokalbefolkning från Fotö, Hönö och Styrsö lyckades trots svårartade förhållanden utföra bärgningar på vraket. Efter detta uppstod en konflikt mellan bärgare och besättningsmän, då både bärgarlag och besättning passat på att förse sig med last, inventarier och personliga tillhörigheter såsom vin, en död besättningsmans tröja, den döde kockens köksutrustning, en tenntallrik m.m. Målet avgjordes på Brännötinget, och de anklagade ålades att återbörda de stulna sakerna till de rättmätiga ägarna eller deras anhöriga.
Terräng: Sand, klippor
Orientering: Vinga sand, På S sidan av Ekeskär, NO Vinga alt 57,38,530E11,38,480N
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.