Fäbod (L2001:3120)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Gustafs 214:1

Alternativnamn: Pannlappbodarna

Geografisk plats: Gustafs socken, Dalarna

Fäbodområde, 260x185 m (N-S) bestående av 1 fädbodvall med 2stående byggnader, varav 1 sters och 1 fähus, 3 sammanrasadeuthus och 1 husgrund med spismursröse mycket svårt skadad.Vallen är mycket svårt skadad av avverkningsmaskinerna, utöver enmycket svårt skadat spismursröse. Samtliga identifieradebyggnader är i V delen av fäbodområdet.

Tradition: Om Pannlappens fädbod finns en sägen nedtecknad: En fäbodkullastannade kvar något längre på hösten än övriga. När det dröjdeen tid fattade hennes far misstankar, att allt inte var som detskulle. Han red dit och redan på avstånd hörde han buller frånfäboden. Han förstod att det var bergråna och högg med en yxaett kors ovanför dörren och lät yxan sitta kvar. Bergråna tålinte stål och de förlorade därför sin makt över flickan. Närfadern kom in i fäboden av flickan klädd till brud med enguldkrona på huvudet. Det var bergrånas avsikt att viga flickanmed en av de sina. Men fadern ryckte till sig flickan med ochred bort i sporrsträck med bergråna hack i häl efter sig ropande"Få vi knappen! Får vi kanappen! Det var kronan de kallade förknappen. När de ridit ett stycke stängdes vägen av en bäck.Bonden red över, men bergråna, som inte kunde komma överrinnande vatten blev kvar på andra sidan. Flickan var räddad.Sägnen berättar at guldkronan är bevarad och förvaras i Gustafskyrka.

Terräng: Krön av moränhöjd. Skogmark, kalhygge.

Antikvarisk kommentar: En ytterligare variant av ovan nämnda sägen finns med troll istället för bergrån. Nedteckningen är sannolikt gjord av K-EForsslund. Enligt Hillerström , 1984 sannolikt 1600-tal.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS