Fartygs-/båtlämning (L1978:2165)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: RIKSANTIKVARIEÄMBETET

RAÄ nummer: Karlskrona 97

Geografisk plats: Karlskrona socken, Blekinge

Fartygslämning, bestående av vrak efter ett skepp. I området ligger 7 vrak som enligt uppgift avsiktligt sänkts under första hälften av 1700-talet. Deras inbördes positioner varierar dock mellan olika källor, varför det är svårt att säkert säga vilket vrak som har vilken identitet. Just denna lämning är ev. skeppet St Peter.
Bärgning: 1912 publicerade Alarik Wachtmeister en artikel i Tidskrift i Sjöväsendet. Texten var en sammanställning av information rörande sänkta fartyg i Karlskrona örlogshamn och baserade sig på uppgifter i gamla kartor, samt en del andra uppgifter. Befintliga skriftliga källor, i form av litteratur, rörande de sänkta örlogsfartygen i Karlskrona sammanställdes 1972 av Bo Claesson och Göran Odehammar. Denna text är i första hand en bearbetning och utvidgning av Wachtmeisters material.

Status: Status är okänd. I området ligger 7 vrak och det är okänt vilket av dessa som är St Peter.
Händelseförlopp: Enligt Erik Dahlbergs ursprungliga befästningsplan skulle fästningsverket Pollux (där nuvarande skjutvallen å Söderstjärna ligger) förenas med Kruttornet (Smörasken) medelst en bank , på vilken en mur skulle uppföras. Tydligen har man i samband med denna befästningsplan sänkt ett antal fartyg, vilka skulle utgöra ett fundament för denna bank. Detta arbete övergavs dock på grund av kostnaderna. Det finns uppgifter om 7 fartyg som sänkts i området och deras inbördes positioner varierar mellan olika källor.

Övrigt: Viss förvirring råder kring namnens placering på de enskilda vraken.

Orientering: Smörasken, S Stumholmen, Karlskrona

Antikvarisk kommentar: Enligt Erik Dahlbergs ursprungliga befästningsplan skulle fästningsverket Pollux, där nuvarande skjutvallen å Söderstjärna ligger, förenas med Kruttornet (Smörasken) medelst en bank, på vilken en mur skulle uppföras. I samband med denna befästningsplan har man sänkt ett antal fartyg, vilka skulle utgöra ett fundament för banken. Banken blev aldrig byggd på grund av för höga kostnader.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS