Fartygs-/båtlämning (L1960:6028)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Otterstad 263

Alternativnamn: KONKELLS VRAK, "KUNKELLS VRAK"

Geografisk plats: Otterstad socken, Västergötland

Bärgning: Vrakplatsen pekades ut av en fiskare. Enligt ortsbefolkningen skall ett vrak kallat "Kunckellsvraket" finnas i farvattnet, och det var detta dykarna sökte när de påträffade vraket år 1994. Gustaf Kunckell var skeppare och lots på Kållandsö. Man tror emellertid inte att det påträffade vraket är Kunkells vrak. Däremot kan vraket vara ett fartyg som i historiska källor uppges ha sprungit läck och sjunkit med järnlast vid ett grund vid Tjuven utanför hamnen Eken år 1776. Fartyget ägdes av rådman Wennberg i Karlstad och skall ha varit byggt på skeppssätt, d.v.s. på kravell. Vidare uppges att fartyget skall ha varit det enda i sitt slag i Vänern, vilket förmodligen syftar på kravelltekniken.

Förmodligen påträffades vraket redan 1955, då några sportdykare draggade efter "Kunkellsvraket". Vraket tolkades då av sakkunskapen som en slup, en lustjakt, men man uteslöt inte heller att det kunde röra sig om en äldre blockskuta. Föreklomsten av en galjonsbild tyder emellertid på att det är fråga om en förnämligare båt. Galjonsbilden bärgades och ägs idag enligt uppgift ägs av en privatperson i Karlstad. Även ett spant bärgades.
Status: Bevarat till 60 %. Ena sidan har ramlat ut från spanten medan den andra sidan står kvar. Rodret sitter på plats. Den nästan 2 m höga länspumpen pekar fortfarande rakt upp. Det finns tecken på att något avlägsnats från förstäven. Vrakets längd är 12,3 m (status 1994-1997).

Vraket är ungefär 10 m långt och 4 m brett midskepps. Det är spetsgattat. I fören har det en ca 1/2 m bred och 3 m hög galjonsbild, om man mäter från botten upp till förstäven. Galjonsfiguren förefaller vara försedd med något beslag av järn el. dyl. Inget däck finns, men den kan ha varit försedd med däck i fören och aktern. Bordläggningen har fallit sönder men finns kvar i vrakets botten. Relingskanten är borta. Endast spanten sticker upp. De är fyrkantiga och har en tjocklek av ungefär 12x12 cm. De är av ek med grova tränaglar av en eller furu. Även handgjorda, nästa fyrkantiga och tämligen grova timmerspikar förekommer. Akteröver finns rester av en kvarnsten, som möjligen kan ha använts som släpankare. Vraket ligger på styrbords sida med förstäven på grundet (status 1955).

Orientering: Ekens skärgård, Vänern, Lindö

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS