Boplatsvall (L1936:1624)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: länsstyrelsen

RAÄ nummer: Bygdeå 812

Geografisk plats: Bygdeå socken, Västerbotten

Boplatsvall i klapper, 9,3 meter i diameter och totalt 0,85 meter hög. Formen i plan är närmast oval med en oval nedsänkning i anläggningens mitt. Vallen är cirka 2 meter bred och omger ett utrymme, 3 meter diameter och 0,1 meter djupt. Bottenplanet är 2,5 meter i diameter. Boplatsvallen påträffades vid den arkeologiska utredningen år 2017 (RAÄ dnr RAÄ-2018-487).
Boplatsvallen delundersöktes i samband med en förundersökning som utfördes under augusti 2022 (Lst dnr 431-12152-2021). Efter avtorvning (0–0,08 meter tjock, bestod av mossa och rötter) av profilschakten i den norra kvadranten framkom en välvd stenpackning bestående av glest lagda, mestadels rundade stenar (0,05–0,4 meter stora). Tendenser finns att stora stenar fungerat som " kallmur". Vallen var kraftigast i norr, öster och söder, medan den i väster var något mindre. Stenmaterialet är mindre i nordost, kraftigare mot vallens mitt. Stenmaterialets storlek är likartad som i den nordvästra profilen.
Det centrala utrymmet utgjordes av en nedgrävning. I dess norra del avgränsas nedgrävningen av ett större block, med en rak sida in mot boplatsvallens mitt. Ovanpå blocket finns en krans av mindre stenar. Väster om blocket återfinns en närmast kallmurad konstruktion bestående av stenar lagda med bredsidorna på varandra. Nedgrävningen var fylld med stenar, ilagda utan någon särskild ordning. Nedgrävningen är till synes en mer utarbetad konstruktion som skulle kunna vara ett nedsänkt golv eller en förrådsdel till ett bostadsrum. Det förefaller finnas ett mellanrum mellan den centrala nedgrävningen och vallen som skulle kunna utgöra exempelvis en sittbänk.

Terräng: Avsats i höglänt ÖNÖ-sluttande häll- och moränmark med inslag av klapperbildningar. Gles barrskog.

Antikvarisk kommentar: Regelbundenheten gör att ringröse inte helt kan uteslutas, men höjden över havet, ca 60-65 m, och fornlämningsmiljön, tyder mer på anläggning i klapper. (RAÄ dnr RAÄ-2018-487). Förundersökningen bekräftar att L1936:1624 är fornlämning, dock gör vallens form samt dateringarna att anläggningen uppfattas som någon form av bostads- eller ekononomibyggnad.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS