Träindustri (L2008:5457)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Ulrika 214

Alternativnamn: Södra Sågplan

Geografisk plats: Ulrika socken, Östergötland

Område med sågverkslämningar, 45x10-15 m (NNV-SSÖ till NNÖ-SSV), bestående av 3 grunder.
Den N grunden är 5x4 m (N-S) med 1-1,5 m br och 0,2-0,4 m h jordvallar i Ö och V, den högre i V mot sluttning. Öppen mot N. I mitten är en grop, 3x0,8 m (N-S) och 0,3-0,4 m dj. I S är en stenpackning, 2,5x1 m, med på ovansidan två övermossade flata stenar. Intill och S om stenpackningen ligger intill varandra i markytan två lätt övermossade flata stenar , 0,8-1 m l (N-S) och 0,7 m br. I glipan mellan dem noterades mörk jord och sten. Det ser ut som stenarna stått upp och sedan fallit ut mot S från stenpackningen.
Den andra grunden, 13 m S därom, är rundat rektangulär, ca 6x5 m (N-S) och 0,4 m h, något oklar begränsning med enstaka stenar i kanten. Tydligast avgränsning i N och V. I mitten är en oregelbunden svacka, 3x0,5-2 m (NNV-SSÖ) och 0,4 m dj, bredast i NNV där en möjlig öppning anas i grundens sida. Övermossad med i ytan krossade tegelstenar och svart jord. Kolbemängd. Även utanför grundens Ö sida är svart jord och tegelkross.
Den tredje grunden, belägen 10 m S om den förra, är möjlign tvådelad, ca 13x6 m (ÖNÖ-VSV). Den ÖNÖ delen utgörs av en kolhusgrund(?), 6x5 m (NNV-SSÖ) och intill 0,3 m h, med enstaka övermossade kantstenar i ÖNÖ och NNV. Kraftig kolhorisont. Grundens VSV del, 0,4 m nedom i sluttning och avgränsad av ett 1 m br dike, är ca 6x6 m och 0,2 m h, avgränsad i NNV, ÖNÖ och SSÖ av urgrävningar/dike, 0,5-2 m br och 0,1-0,5 m dj. Tuvig och mycket ojämn yta. Bedömningen att de hört samman utgår från att grunderna ligger i linje med varandra.
Enligt markägaren kallas platsen Södra Sågplan, men ingen uppgift finns om när sågverksamhet förekom.

Terräng: Avsats nedom V-SV-sluttande moränhöjd. Betesmark.

Orientering: Den sydligaste grunden är intill och NÖ om bäck/vägdike (NV-SÖ).

Antikvarisk kommentar: Belägenheten gör att lämningarna tolkats som grunder med anknytning till ångsåg.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS