Publicerad av: Riksantikvarieämbetet
RAÄ nummer: Stockholm 684
Geografisk plats: Stockholm socken, Uppland
Bärgning: Vraket påträffades vid grundgrävning i kvarteret Korpralen. De åtkomliga delarna, bottenpartiet midskepps-akterskeppet, mättes upp under januari och februari 1890. Förskeppet antas kvarligga på fyndplatsen.
Status: De synliga delarna av vraket utgörs av bottenstockar och delar av upplängor, bordläggning, garnering, kölsvin och nedre delen av akterstäven. Spanten är endast bevarade i vrakets förliga parti.
Utifrån de frilagda delarna uppskattas vraket, förutsatt att det är bevarat i dess fulla längd, mäta ca 45x10 m. Denna uppskattning grungar sig på att spanten fortfarande var flacka i den synliga delen av vrakets förligaste parti.
Allt virke är av furu, undantaget ett ekparti i kölsvinet. Denna "ekbalk" antas utgöra mastspår. Virket är väl bibehållet. Vraket har varit sammanfogat av bultar och spik av järn. En del bulthuvuden är fortfarande bevarade i gott skick, medan spikarna rostat bort.
Kölen har ett kvadratiskt tvärsnitt och har spunning för bordläggningen. I dess aktre halva finns en haklask, som sammanfogats med järnbultar. Även spantens laskar är sammanfogade med järnbultar.
Varannan bottenstock är laskad i fartygets centrumlinje, rakt över kölen. Bottenstockarnas ändar ligger här stumt an mot varandra, med sammanfogas av ett svagt V-format fyllnadstimmer i bottenstockarnas avfasade ändar. Övriga laskar i sidorna är ordinära haklaskar. Varje spant uppvisar sammanlagt två laskar. Laskarna är symmetriskt fördelade i fyra stråk, ett vid fartygets centrumlinje och tre i skrovsidan (eventuellt kan det röra sig om två laskstråk i sidorna, där bottenstockens ände ömsom är lagd ytterst i lasken och ömsom underst). Laskarnas placering går igen i vart annat spant.
Bordläggningen är fästade till spanten och kölen med dymlingar av furu, samt med järnspik kring laskarna.
Utanpå den ordinarie bordläggningen finns ytterligare en tunnare bordläggningsplanka som gör bordläggningen dubbel. Denna planka är inte tolkad som en lagningslapp eller laskbrickor utan en del av extra bordläggning eller förhydring (märkligt är dock att den "yttre" bordläggningens spikhål inte förefaller ha avsatt några spår på den "inre"bordläggningen, annat än vid laskarna). Mellan "inre" och "yttre" bordläggningen finns tjärad nörhårsfilt, liksom i köllaskarna. Den "yttre" bordläggningen är fästad till den "inre" med spik i bordets ovan och nederdel.
Akterstäven är rak och svagt utåtfallande. Den består av två delar, vilka är tappade i kölen i samma urtag. En rormalja finns delvis bevarad. Vid akterstäven påträffades också en järnkil (status 1890).
Orientering: Riddaregatan-Torstensonsgatan, kvarteret Korpralen.
Antikvarisk kommentar: Rättad efter fellista inför migrering av FMIS
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.