Fäbod (L2021:1040)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: LK Konsult

Alternativnamn: Skommarhyttans fäbodar.

Geografisk plats: Torsåker socken, Gästrikland

Fäbodvall, ca 175x90 m (NV–SO), bestående av 5 husgrunder, 3 källargrunder, 1 röjningsröse och 1 brunn. I anslutning till fäbodvallen står en stuga kvar, ʺIngemors stugaʺ. Ytterligare någon byggnad kan ha funnits som inte har identifierats som husgrund.

Husgrunderna består huvudsakligen av spisrösen, 1,5-2 m i diameter och 0,4-1,1 m höga. En husgrund, 5x5 m, har stenfot och källare, 3x2 m stor (N-S) och 1,4 m djup med kallmurade väggar i 5-6 skikt. En annan husgrund, med i kanten vallar av spräckta stenar, kan ha varit 6x5 m stor. Alla utom husgrunden med stenfot och källare är skadade av markberedning, vilket försvårar iakttagelser. Möjligen kan något av spisrösena vara röjningsröse.

Källargrunderna är 4,5x3 till 3x2 m stora och 0,5-1 m djupa. Den största har en stenram av 0,4–0,7 m stora stenar, något tuktade, och i mitten en grop, 4x2 m (N–S) och 0,5 m djup, med ingång i N (kan ha varit husgrund). Intill en av de övriga är en oregelbunden stenhög 2 m stor och 0,4 m hög. Denna stenhög har troligen lagts upp sekundärt vid grävning.

Brunnen har troligen från början varit stensatt, men har nu en betongring. Belägen på kanten strax utanför och NO om vägbank.

Röjningsröset är oregelbundet, 2 m i diameter och 0,5 m högt. Övermossat och beväxt av ruttna stubbar.

Delar av fäbodvallen är skadad av markberedning och vindfällen. En skogsbilväg går genom området. I N och NO förekommer hårdtrampad grässvål, både inom och strax utanför fäbodvallen. NO om skogsbilvägen har granskogsbeklädda tidigare åkrar sentida karaktär med diken mellan åkerytorna.

Fäboden finns på en historisk karta från 1816. På kartan syns färdvägar och inhägnade odlingsytor. Slåtter på fäboden omnämns vid slutet av 1800-talet. Den hade 4 stugor från början, men omkring är 1890 var endast en stuga i bruk, ʺKallmurens fäbodʺ. Det fanns fortfarande 2 stugor kvar på 1960-talet. En av stugorna kallades ʺSjödalsstuganʺ.

Tradition: En skogsarbetare flyttade till fäboden ca 1912–1913, där han bodde till oktober 1915. Han sades vara en tjuvjägare och grävde ned tunnor med älgkött i myrar. Den 15 oktober 1915 skedde ett mord kallat Östansjödramat. Tjuvjägaren misstänktes. Sedan hösten 1915 var han försvunnen, men en förmultnad kropp påträffades 1918 i skogen mellan Horndals och Byvalla stationer och förmodades vara tjuvjägaren, igenkänd genom avsaknad av 2 fingrar och genom en bössa bredvid honom. En annan tradition berättar att fäbodkullorna aldrig tyckte om den här fäboden, för att det fanns ʺskrömtʺ här. I sjön Gjusen intill fanns ett sjörå som ofta drev gäck med fäbodfolket. En natt i början av 1890-talet väcktes folket av att det upprepade gånger dunkade och ryckte i dörren, men när de öppnade var det ingen där.

Terräng: Moränmark med blandskog i varierande ålder.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS