Blästplats (L2008:5814)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: länsstyrelsen

RAÄ nummer: Trehörna 175

Geografisk plats: Trehörna socken, Östergötland

Blästbrukslämning 60x10 m st (NV-SÖ), bestående av minst två blästugnar. Blästugnarna ligger på NV respektive SÖ sidan av en bäckravin, på ett större område som avverkades i början av 2000-talet. Idag är det beväxt med smågranar. Topografin runt bäckravinen är mycket kuperad, med bergsknallar upp mot 175 m ö h och består till största delen av delvis stenig och blockig moränmark.
Bäcken i ravinen rinner norrut mot lägre belägen våt/mossmark. Rödfärgat, järnhaltigt material syns tydligt både i vattendraget och den silt/sandiga jordmånen runt bäcken.
Lämningarna återfinns på avsatser i respektive sluttningar ner mot bäcken. Materialet påträffas direkt under torven och består av koncentrationer av stora stycken av slagg och tjocka blästugnsväggar.
Eftersom materialet påträffades på bägge sidor om bäcken, bör det röra sig om minst två blästugnar. Det är dock troligt att det finns ytterligare blästugnar i området. Vid besiktningstillfället 2012 kunde inte lämningen klart avgränsas, till det krävs avtorvning av platsen, varför avgränsningen av lämningen får anses vara osäker.
14C- analys av tre kolprov, tagna vid mindre undersökning 2017-10- 26, daterar lämningen till romersk järnålder(Ångströmslaboratoriet, Ua-57503, Ua-57504, Ua-57505).
Fragmenten från blästugnsväggarna är ett konglomerat av slagg och bränd/sintrad lera. Utifrån en okulär besiktning av några bitar av materialet, utförd av Stilborg Keramikanalys (SKEA) har leran till ugnsväggarna magrats med växtmaterial (RAÄ dnr 3.5.6-4189-2012).

Terräng: Stenig och blockig moränmark. Hygge med smågranar.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS