Publicerad av: RIKSANTIKVARIEÄMBETET
RAÄ nummer: Björkö-Arholma 46
Alternativnamn: KARIN
Geografisk plats: Björkö-Arholma socken, Uppland
Historik:
1900 skonare KARIN byggd i Oskarshamn, hemort Brantevik.
1922-10-19 KARIN avseglade.
1922-10-20 på aftonen iakttogs det från ett annat fartyg mellan fyrarna Svartklubben och Simpnäsklubb styrande mot sistnämnda fyr.
1922-10-21 upptäcktes Karins akterspegel och flera ilanddrivna livbojar vid Arholma. Sedermera ilanddrev även tre lik, vilka igenkändes vara av Karins besättningsmän och några dagar senare upptäcktes även en del av bogen ligga sjunken strax norr om lotsplatsen.
1922-10-21--22 pga storm och snöbyar fartyget har kommit ur kurs och strandat på de yttre grunden samt genast sönderslagits av sjön.
1923-03-12 Sjöförklaring vid RR i Simrishamn. Fartyget har sannolikt velat söka skyddad ankarplats vid Arholma men under insegling överraskats av en snöby vilken skymt bort fyrarna.
Ägare: A.C.Hansson i Sölvesborg, senare Torsten Boman i Brantevik.
Besättningslista:
Befälhavare A.H.Persson, Östra Nöbbelöv
Besteman J.G. Tufvesson f.1898. Simrishamn
Matros T.B.Håkansson f.1892, Asarum
Jungman B.E.Svensson f. 1902, Gammeltorp
Jungman G.Nilsson f.1902, Sölvesborg
Kock, Danmark
Styrman
Händelseförlopp: Natten mellan 21-22 oktober 1922 har Karin strandat på de yttre grunden samt genast sönderslagits av sjön.
Vid skäret Landbådan vid Änklingens (Enklingen) östra udde, väst Simpnäs. NNV-lig vind.
Vrakspillorna bl a en akterspegel med namnet Karin av Brantevik kom från ett segelfartyg. Senare hittades en fartygsrigg i vattnet och bredvid denna påträffades två lik flytande. I kläderna på den äldre av liken fann man en klocka som stannat på kl 4. På boetten i klockan fanns namnet Magnus ingraverat.. Under söndagen upptäckte man rår, stänger och slutligen hela förskeppet som splittrats på det sätt som en mina gör ansåg man att det inte rådde något tvivel.
Orientering: Vid Landbådan, Enklingens östra udde, v.Simpnäsklubb
Antikvarisk kommentar: Registrerad som Förlisningsuppgift i äldre databas.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.