Avrättningsplats (L1963:47)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Tydje 117:1

Alternativnamn: Herrskogsbräckan, Härskogen

Geografisk plats: Tydje socken, Dalsland

Tössbo härads avrättningsplats. Ytan beskrivs på äldre kartor som 16 kappland stor (knappt 2500 m2), med ett något triangelformat utseende och största dj av ca 50 m. Den var omgiven av gran- och tallskog enligt kartan från 1840. Den gamla stupstocken av ek låg kvar ännu i början av 1900-talet vid Herrskogs avrättningsplats. Genom skriftliga belägg har avrättningsplatsen använts åtminstone under åren 1745, 1753, 1788 och 1826. Förekommande avrättningsmetoder var halshuggning, bränning och stregling.

Lämningen kan vara bevarad i den centrala delen, i Ö är den bortschaktad för E45:an och i V för en grustäkt. Fynd av skelettdelar har gjorts vid vägarbeten, senast på 1960-talet. Dessa har bedömts av osteolog som mänskliga lämningar. Platsen blev i april 1952 skövlad genom vägarbete för nuvarande E45. Platsen har dessförinnan nyttjats som sandtäkt. Innan avrättningsplatsen skövlades syntes fem-sex rektangulära parallella försänkningar på området, ca en m l och några dm dj. I samband med vägbygget rapporterades att skelettfynd gjorts på platsen och grävningen avbröts. Fyndet bestod av en skalle och ett skelettben, troligen överarmsben, av en människa. Lödöse museum/Västarvet har genomfört en arkeologisk utredning inom delar av avrättningsplatsen, dock utan fynd. Justerad geometri och beskrivning har utförts i samband med ändringsanmälan. (RAÄ dnr 3.4.2-798-2015)

Äldre beskrivning: Avrättningsplats, ungefärligt markerad med kryss på fotokartan. Skall finnas markerad på 1752 och 1838 års kartor över Skäggbol. (Ej kontrollerad). 1952 skall grustäkt ha bedrivits på platsen. Då påträffdes människoben.

Tradition: Kraniefyndet som påträffdes 1952 kopplade folket i bygden till en gubbe som kallades Socker-Kalle, vilken under 1800-talets förra hälft skulle ha rånmördat kringvandrande försäljare.

Terräng: Plan yta mellan väg och låg bergås.Siltig sandjord.

Orientering: Direkt intill svag backsluttning på väg E45 i Ö.

Antikvarisk kommentar: Bevakningsobjekt då sannolikheten är stor att lämningen är förstörd. Eventuellt finns delar kvar i den centrala delen. För att fasställa antikvarisk bedömning behöver ytterligare undersökningar utföras. 2016-12-19/ JÖ

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS