Fartygs-/båtlämning (L2013:5025)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: länsstyrelsen

RAÄ nummer: Djurö 164

Geografisk plats: Djurö socken, Uppland

Fartygslämning, oklar utbredning. Borden är sammanfogade med enepinnar i stället för nit eller spik (status 1985). Vraket har tolkats som en äldre skärgårdsbåt/allmogebåt.

Tradition: Övrigt: Under 1600- och 1700-talet nyttjades enligt historiska källor Djurhamn som uppankringsplats för flottans fartyg. Här kunde tidvis ligga ett stort antal skepp och manskap i avvaktan på avsegling. Under den tid man låg förlagd i Djurhamn, inte sällan månadsvis, utfördes bl a reparationsarbeten, underhåll m.m. Här skall även ha funnits en lotsstation för handelssjöfarten, möjligen etablerad redan under 1500-talet, samt en krog för de sjöfarande. Se även SMA 6143:002 och 6143:017.

Orientering: Djurhamn, utanför brygga på Djurö, N om Kuggholmen., S Djurö

Antikvarisk kommentar: Bärgning: 1984 meddelade en sportdykargrupp SSHM och RAÄ att de hade för avsikt att utföra en bottenundersökning i Djurhamn. Undersökningen inkluderade avsökning, bärgning av föremål samt 3 st provschakt. I sin rapport till SSHM efter undersökningen meddelas att man gjort ett båtfynd. Vraket har tolkats som en äldre skärgårdsbåt/allmogebåt. Sportdykarna önskade att SSHM skulle dokumentera vraket, och om det visade sig ha ett historiskt värde önskade de, i samarbete med föreningen allmogebåtar, bekosta bärgning och konservering av vraket. Vraket kvarligger dock på fyndplatsen. 1985 beslöt RAÄ att beteckna Djurhamn som fornlämning enligt 2§ KML. Status: Borden är sammanfogade med enepinnar i stället för nit eller spik (status 1985).

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS