Publicerad av: Riksantikvarieämbetet
RAÄ nummer: Östra Husby 26:1
Alternativnamn: Onstenen, Ormsten
Geografisk plats: Östra Husby socken, Östergötland
Fornborg, 375x150-200 m (NNV-SSÖ), belägen på ett berg som stupar brant i Ö och begränsas av flack moränsluttning i V, delvis med låga bergkanter. Berget är till större delen befäst med stenvall, undantag utgör endast de högsta branta stupen i N delen av Ö sidan, och ett mindre stup i V delen av N sidan. Vallarna är sammanlagt ca 625 m l, vartill kommer en osäker förvall om 40 m i Ö sidans S del.
Den V-S vallen, 290 m l, 4-10 m br (vanligen 5-8 m), och 0,5-1,8 m h (vanligen 0,6-1,2 m). Den Ö-N vallen är fördelad på 3 längre och 3 kortare partier, sammanlagt 335 m l, 1-5 m br (vanligen 1-3 m), och 0,3-1,2 m (vanligen 0,4-0,8 m). Vallarna är byggda av stenar och block, i regel 0,3-1 m st, större block ingår ställvis likaså småsten. De större blocken ligger ofta i bevarade förband. Den Ö vallen har en ingång. Den V-S vallen har flerstädes delvis bevarade murliv i utsidan, bäst bevarat i SV där det är intill 1,5 m h, i övrigt vanligen intill 0,8 m h. Tre ingångar finns i vallen. Den N vallen har delvis bevarat murliv i både ut- och insida, i Ö syns endast blockförband. Vallarna är delvis starkt omplockade och raserade.
I borgens inre NV del är en moränyta, som delvis kan vara röjd i ytan, dock utan synliga konstruktioner. Ö om denna, samt i mittpartiet finns två vattenhållande sumphål. Det inre består av en småkuperad bergplatå med obetydliga moränavlagringar.
I moränslänt nedanför stupet i SÖ är en sannolik förvall, 40 m l, 1-3 m br, och 0,2-0,6 m h, av stenar och block, 0,2-1 m st, anslutande till stupet i N.
Enl. Nordenskjöld fanns "halvcirkelformiga" m fl "stensättningar" i bergets Ö moränslänt. Med säkerhet avsågs naturbildningar i den starkt stenbundna moränen.
Tradition: Sägner om gullring i berget. (Nordenskjöld) Enl. H Thålin har ortsbor 1946, uppgivit att namnet är Ormsten, dvs detsamma som på häradskartan. Detta kan därför vara äldre.
Terräng: Bergrygg i Ö delen av kuperat höjdområde mellan lerdalgång i Ö och liten sumpmark i V. Skogsmark.
Orientering: Sockengräns i V vallen, bygräns delvis i N vallen, begränsning 10-20 m utanför. Tangerad åker i NÖ.
Antikvarisk kommentar: V vallens mycket mäktig. Tidigare även registrerad som RAÄ nr 26 i Östra Stenbyn.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.