Småindustriområde (L2022:682)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Stigfinnaren Arkeologi och kulturhistoria AB

Alternativnamn: Delå kvarn

Geografisk plats: Forsa socken, Hälsingland

Småindustriområde, delat i två delområden av en väg. Det N området är 85 x 65 m (N–S) och det S området är 77 x 37 m (NV–SÖ). Inom områdena finns 1 kvarn med ett tidigare stall intill, 1 bro eller vadställe, 1 dammvall, plats för 1 linskäkt, platser för 2 kvarnar, varav 1 med tillhörande mjölnarbostad, plats för 1 ullspinneri och 1 flottningsränna.
Inom det N området är en kvarn, ca 9 x 9 m stor av timmer i 3 våningar med stengrund, spåntak och körbrygga på V gaveln. Kvarnen ligger ca 3 m SV om å. Intill och N om kvarnen fanns till in på 1960-talet en stallbyggnad ca 5 x 5 m stor. Idag finns en liten plan yta här med några lösa grundstenar.
På platsen för senare landsvägsbro, fanns enligt historiska kartor en äldre bro som hade kallmurade intill 2 m höga brofundament på vardera sidan ån samt minst ett stenfundament mitt under bron. Bron försvann före 1940-talet. Stenrester av bron kan finnas kvar på vardera sidan ån.
På åns Ö sida vid bron och intill och N om gamla landsvägen fanns en linskäkt, ca 8 x 7 m stor, timrad i 2 våningar. Den övergavs 1888 med stod kvar till in på 1920-talet. Intill och Ö om denna och N om landsvägen fanns ett ullspinneri, ca 15 x 10 m stor, timrad i 2 våningar. Spinneriet revs 1912.
På åns V sida, möjligen under eller intill och S om gamla E4, är platsen för den första kvarnen vid Delån. Uppgiften om kvarn är hämtad från historiska kartor från 1650-talet. Senast 1735 är kvarnen övergiven och en ny kvarnplats etablerad.
Den nya kvarnplatsen är ca 50 m S om den gamla, men på åns Ö sida. På kvarnplatsen byggdes också en mjölnarbostad senast från 1700-talets slut. Storleken på dessa byggnader är oklar. Idag finns möjliga delar av en grund ca 10 m V om riksvägen och ca 10 m Ö om ån.
En damm fanns senast vid 1700-talets början på samma plats som dagens damm. Dammen idag är ca 10 m lång (NÖ–SV) och är mestadels av betong. I det SV utskovet är en fisketrappa i betong. Dammen har ett 5 m långt och 3 m brett utskov av betong i den NÖ delen.
Flottningsrännan av trä, senast tillkommen i början av 1900-talet, utgick från dammens SV utskov och ledde i minst 130 m på åns V sida till nedströms landsvägsbron. Rännan fanns kvar till in på 1960-talet. Av rännan finns ingenting kvar idag.

Terräng: Ådalgång, skogsmark.

Orientering: Intill och Ö samt V om å samt N och S om länsväg.

Antikvarisk kommentar: Intensivt utnyttjat vattendrag, men få spår kvar idag, och hela området är inte detaljinventerat.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS