Publicerad av: Riksantikvarieämbetet
RAÄ nummer: Berg 192
Geografisk plats: Berg socken, Jämtland
Sågverkslämningar, ca 850x5-50 m (huvudriktning (ÖNÖ-VSV), bestående av 2 dammvallar, 1 sågverksanläggning, 3 husgrunder/ruiner och utmed vattendraget till stor del timmerskonade sidor och på ett par ställen kortare rännor och vattendelare.
En dammvall, tillika vägbank, i områdets VSV ände, är 47 m l (N-S), 2-2,5 m br och 0,3-0,5 m h, av jord och sten, vars större S del sträcker sig över låglänt mark och ändar i N av nybyggd träbro, 7x2 m (N-S), över det 3 m br vattendraget. Under bron är stockrester kvar efter dammkonstruktion. Dammvallen är utritad på laga skifteskarta från 1902.
Den andra dammvallen, i områdets ÖNÖ del, är ca 25 m l (NNV-SSÖ), varav 12 m NNV om och 9 m SSÖ om det 3-4 m br vattendraget, 1-2 m br och 0,1-0,8 m h, av jord och sten, den i S ställvis längs Ö sidan kantad av timmer.
Sågverksanläggningen, i områdets ÖNÖ del, Ö om dammvall och S om vattendraget, består av en i den branta N-sluttningen ingrävd och uppbyggd avsatsyta, närmare 10 m l (ÖNÖ-VSV) och 4-5 m br, kantad längs SSÖ långsidan av 0,4-0,6 m st, delvis övermossade stenar. Från denna, i huvudriktning mot ÖNÖ i kuperad sluttning, är minst 6 fundament, 0,4 m h, till vattenränna, bestående av vardera en kraftigt övermossad ca 3 m l stock (NNV-SSÖ) liggande på stenfundament. Ö om den rännans utlopp i vattendraget är intill bäckens N sida en grävd ränna, 50-60 m l (huvudriktning ÖNÖ-VSV), 2 m br och 0,3-0,5 m dj, timmerkantad, utan öppning för vattenflöde från VSV.
Husgrunderna ligger inom en 45x10 m st yta (NÖ-SV) S om sågverksanläggningen och uppe på en svagt N-sluttande moränavsats. Boningshusgrunden är 6x5 m (N-S) med i V, N och Ö en 0,1-0,4 m h övermossad stensyll och i SÖ hörnet en 0,4 m h hörnsten. Mot grundens S sida är en 1,5x1,5 m st och 0,7-0,8 m h anläggning med plan ovansida, byggd av sten och cement, på vilken står en gammal järnspis. Intill den och delvis inom grunden ligger minst 5 hopkastade delar av cementblock av olika storlek, några med hål.
En husgrund/ruin är 6x5 m (Ö-V) och 0,3-1,4 m h, knuttimrad, med i S en 1 m br öppning. Inrasat tak samt in- och utrasade väggar. Den andra grunden/ruinen är 9x5 m (NNV-SSÖ) och 0,2-1,1 m h, delvis nedgrävd, 0,4 m dj i V delen, knuttimrad, med kvarvarande intill 5 stockvarv. I mitten är rest av mellanvägg (ÖNÖ-VSV). Mot Ö, nära NÖ hörnet, är en öppning. Utanför den är en ansamling av 0,3-0,4 m st kantiga stenar. Intill, längs med och V om grunden är en av jord anlagd rundad förhöjning, 9x5 m (N-S) och 0,4 m h.
Enligt litteraturkällla fanns i sågstugan plats för 12 personer, och de två uthusgrunderna/ruinerna ska ha varit stallbyggnader. Enligt uppgift låg en såg i områdets V del, ca 200 m ÖNÖ om områdets V ände, från 1810 till 1888, då den brann ner. En ny såg byggdes upp 1892 i områdets ÖNÖ del. Den revs 1926 och virket användes till att bygga bygdegården i Vigge. Sågaxeln finns bevarad i en gård i Vigge.
I vattendragets kanter, i områdets VSV del och närmare sågverksnaläggningen, var vid inventeringen 2012 flera omkullfallna träd.
Terräng: Vattendrag och dess stränder samt avsats och N-sluttande moränmark. Skogsmark (granskog och hygge).
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.