Publicerad av: länsstyrelsen
RAÄ nummer: Tryserum 209:1
Geografisk plats: Tryserum socken, Småland
Industrilämning, ca 140x30-45 m (NNÖ-SSV), bestående av 4 husgrunder, 1 sågverksgrund och 2 dammvallar.
Dammvallen är 4 m l, svagt välvd (NV-SÖ), 0,7 m br och 0,1-2 m h, bestående av betong. Ansluter till berg i NV och SÖ. I dammvallen är 1 utskov. Utskovet har en dammlucka i järn. I NV övergår dammvallen i en stig. Regleringsdamm till sjön Rånen. I anslutning till dammvallen är stora mängder rasmassor av sten, tegel och jord.
Husgrunden, 6 m SSÖ om dammvallen, är 9x4 m (VNV-ÖSÖ) och intill 0,7 m h, bestående av syllstensrader av 0,2-0,7 m st, delvis tuktade, stenar. I NV hörnet saknas stenar. Grunden är ställvis förstärkt med betong. I anslutning till husgrunden är rasmassor av tegel. Husgrunden är beväxt med lövsly.
Husgrunden (?), ca 10 m SSÖ om husgrunden, är 7 m l (VNV-ÖSÖ), 0,3-0,5 m br och ca 0,3 m h, bestående av en stenrad av 0,3-0,7 m st stenar. Några stenar ligger vid sidan om.
Husgrunden, ca 30 m N om husgrunden, är 7x6 m (NNÖ-SSV), 0,4-0,7 m h, bestående av 0,2-0,7 m st, delvis tuktade stenar. I N delen är ett spismursröse, ca 3 m diam, 0,4 m h med inslag av tegel. Ca 10 m N om husgrunden är en stenrad, 10 m l (Ö-V), intill 0,5 m h, bestående av kallmurade, 0,4-1 m st stenar. Centralt i stenraden är en järnögla i en sten. Husgrunden är beväxt med 1 apel, 2 lövträd och lövsly. N delen är överväxt av lövsly. I husgrunden är två liggande träd.
Dammvallen, ca 50 m NNÖ om husgrunden, är ca 25 m l, välvd (huvudriktning NV-SÖ), 2-3 m h, bestående av sten och betong. Ö kanten är raserad. I dammvallen är 2 utskov med dammluckor i trä. Det SÖ är vattenförande. Det NV är ej vattenförande och består av en ca 5 m l intagskanal av betong till en tidigare trätub, numera järntub, till kraftstationen. På ovansidan är ett järnräcke. Järntuben vilar på fundament av sten och betong och är avbruten ca 110 m uppströms kraftstationen. I kraftstationen är ett igenmurat tubintag. Uppströms är rester av dammbassängen.
Husgrunden, ca 15 m Ö om dammvallen, är 12x8 m (NNV-SSÖ), intill 3 m h, bestående av en stensockel av 0,2-1,2 m st kallmurade, delvis tuktade stenar. Bevarade väggar mot N, Ö och V, i S anlagd mot berg. Grunden är till bredden stenfylld. Husgrunden är beväxt med enstaka sly.
Sågverkslämning (?), 5 m N om husgrunden, är 13x5 m (NÖ-SV), 0,2-0,6 m h, bestående av en syllstensgrund av 0,2-1 m st, kallmurade, delvis tuktade stenar. Centralt i grunden är ett sänkt bottenplan, 4x4 m och 1 m dj. Grunden är fylld med rasmassor av stenblock. Belägen omedelbart invid Ö åkanten. Beväxt med ett 10-tal mindre lövträd och lövsly.
På generalstabskartan från år 1881 är symbol för ett järnverk i området. Enligt uppgift ska det ha legat en knipp- och spikhammare här.
Terräng: Moränbunden mark med berg i dagen invid åkant, f d inägomark. Skogsmark (lövträd).
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.