Bytomt/gårdstomt (L2022:565)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Kula - Kulturlandskap AB

Alternativnamn: "Gamle gårds led" (enl uppgift från Bengt Andersson, Karlsberg).

Geografisk plats: Sibbarp socken, Halland

Gårdstomt innehållande minst tre husgrunder (varav en igenfylld källargrund), flera terrasskanter, stensträngar samt ett par äldre (delvis skålade) vägsträckningar. Den största huslämningen återfinns i östra delen av området och är cirka 17 m lång och 5 m bred. Grunden utgör rester efter ett bostadshus och innehåller två runda och kraftigt övervuxna spismursrösen. Husgrunden överlagras i öster av en stenmur. Gavelväggarna framträder tydligt som låga kanter. Den norra långväggen syns svagt men innehåller flera stenar direkt under gräset. Södra långväggen är mera svårbestämd men har sannolikt löpt strax intill en naturlig kant mot brant terräng. Även i denna finns flera syllstenar. Omedelbart SV om husgrunden finns en igenfylld (med röjningssten) källargrop, ungefär 6 x 4 m stor.
50–60 m SV om grunden efter boningshuset, i lägre terräng, finns synliga rester efter vad som verkar vara en smedja. Den mest husgrundsliknande anläggningen ligger på östra delen av en drygt 20 m lång stensatt terrass. Grunden syns som en 4 x 5,5 stor förhöjning uppe på terrassen, med delvis synliga syllstenar i kanterna. I sydöstra hörnet finns ett cirka 0,15 m mäktigt kol- och sotlager som troligen visar läget för en ässja. Drygt fem meter öster om smedjan finns möjligen ytterligare en, något mindre, husgrund. Strax söder om dessa lämningar löper en cirka 30 meter lång stensträng som eventuellt ingått i en hägnad som avgränsat gårdstomten.
Söder om grunden efter boningshuset finns en cirka 10 x 30 m stor, terrasserad yta med ett bågformigt hak och ett litet röjningsröse längs norra kanten. Det rör sig här antingen om en liten åkeryta eller (mest troligt) en kålgård eller liknande. Norr om det stora huset finns en terrasserad odlingsyta som varit i bruk relativt sent, där odlingen möjligen resulterat i att eventuella ekonomibyggnader tagits bort och överodlats.
Inom området finns ytterligare några terrasskanter samt ett par, tre äldre vägsträckningar som delvis har karaktären av hålvägar. 30 meter åt NV ligger en välbevarad slaggvarp (L2022:551) som kan ha ett samband med den övergivna gården.
Lämningarna detaljkarterades 1999, varvid en begränsad arkeologisk undersökning genomfördes i den stora husgrunden samt i den förmodade smedjan på terrassen i SV. Träkol från spismuren och i den misstänkta ässjan kol 14-bestämdes och gav två närmast samstämmiga dateringar i intervallet AD 1450–1640. Dateringarna kan hypotetiskt tolkas som att gården övergivits under senmedeltid eller 1500-tal. Möjligen hänger övergivandet ihop med en mer generell nedläggning och flyttning av den halländska bebyggelsen under tidsperioden ifråga (se Mascher & Connelid 2004).
Lämningarna ligger till största delen i en vacker naturbetesmark. Den lägre liggande, södra delen är bevuxen med lövskog.
Området kallas "Gamla gårds led" av lokalbefolkningen. "Ledet" utgörs av en kvarvarande grindstolpe i vägen som löper omedelbart norr om fornlämningen. På laga skifteskartan över Karlsberg från 1849 kallas den höglänta terrängen omedelbart norr om tomten för "Gårdstadsbackarne".

Tradition: Området kallas "Gamla gårds led" av lokalbefolkningen. "Ledet" utgörs av en kvarvarande grindstolpe i vägen som löper omedelbart norr om fornlämningsområdet. På laga skifteskartan från 1849 kallas den höglänta terrängen omedelbart norr om gårdstomten för "Gårdstadsbackarne".

Terräng: Svagt mot S sluttande mark. Södra delen ligger nedanför en naturlig kan som sluttar brant.

Antikvarisk kommentar: Fornlämningsmiljö av högsta vetenskapliga och pedagogiska värde, sannolikt en av de bäst bevarade i landet.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS