Publicerad av: STIFTELSEN DALARNAS MUSEUM
Alternativnamn: Ristiärns fäbod
Geografisk plats: Söderbärke socken, Dalarna
Bebyggelselämningar efter fäbod, bestående av 1 husgrund med spisröse, 2 källargrunder, 1 uthusgrund, samt enstaka röjningsrösen, åkrar med åkerkanter.
Boningshus, beläget i NV delen, är 7,5x6,7 m (NV-SÖ), avgränsad av övertorvad stensyll, 0,1-0,2 m h. I N knuten är ett spisröse, 3x2,5 m, 0,6 m h av delvis huggna stenar och med inslag av tegel.
Källargrund, belägen ca 20 m S om boningsgrunden, är 4,5x 3,1 m (Ö-V), till större delen ingrävd i sluttning. Avgränsad av vall i V kant, 0,8 m br och 0,1 m h av övertorvade stenar. Inre mått är 4x3 och 0,4-0,9 m dj, kallmurad av 0,3-0,6 m st stenar. I S är en ingång, 0,7 m br. Direkt V om grunden är en grop, 2,5 x 1,7 m och intill 0,3 m dj, vilket kan vara ytterligare rester av ett angränsande hus.
Källargrund, belägen, 1,8 m Ö om den andra källargrunden, är 3,1x4,7 m (Ö-V), och intill 0,5 m dj, tills större delen ingrävd i sluttning. Grunden består av övertorvad, utrasad sten i sannolik kallmur. Mellanrummet mellan de båda källargrunderna ser närmast ut som en väg.
Husgrund efter uthus, belägen i Ö delen, är kvadratisk, 5,5x5,5 m (NV-SÖ, NÖ-SV) och avgränsas av 4-5 syllstenar, 0,3-1,3x0,3-0,6 m st och 0,1-0,2 m h. De största och mest tydliga är belägna i V och S knut.
Spår av odling, återfinns i S delen, tyvärr var den svår att se då man kört på mycket ris vid nylig avverkning. Dock är det tydligt stenröjt och man skymtar åkerkanter och röjningsrösen under riset.
Terräng: S-sluttande storblockig, ställvis hällbunden morän. Skogsmark, hygge.
Orientering: Ö om bäck (N-S).
Antikvarisk kommentar: Fäboden är sannolikt medtagen i kartan då den ligger som ett riktmärke tämligen nära gränsen mellan Västmanland och Dalarna. På 1694 års karta står det "Ristiärns fäbod är nyligen anlagdt och planterat." Oklart vad man menar med planterat. Möjliga antydningar fanns i slänten efter äldre husgrunder, men det var svårt att se pga avverkningen.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.