Publicerad av: Riksantikvarieämbetet
RAÄ nummer: Stockholm 631
Alternativnamn: POJKEN
Geografisk plats: Stockholm socken, Uppland
Händelseförlopp: Jakten Pojken låg vintern 1956-57 utanför Blackebergs sjukhus, och sjönk på denna plats efter en explosionsartad brand. En blid publicerad 1957-03-14 i Västerort visar en sjunken skuta som förmodligen är Pojken. Bogspröt, mast och akterskaklar var då synliga över isen.
Status: Vraket är 14 meter långt och 4 meter brett och tämligen välbehållen. Hon är hel upp till relingen och däcket med skylight är kvar. Bordläggningen har släppt från förstäven (status 1984).
Historik: Jakten Pojken fanns i Degerhamn redan under 1870-talet. Under 1:a världskriget köptes Pojken av Karl Hagmans far i Degerhamn från Degerhamns kalkbruk för 1000 kr. Efter köpet seglades hon över till varvet i Bergkvara och förbyggdes där för 15000 kr. Bl.a. byggde man upp henne med en bordgång på varje sida för att öka lastdrygheten. Pengarna lånades av bolaget, och fadren blev tvungen att segla deras laster resten av sitt liv för att klara ekonomin. Han seglade och amorterade på lånet i 22 år. Skulden reglerades efter hans död 1936, då skutan såldes och köpeskillingen tillföll bolaget. 1954 köptes skutan av kamrer Gert Walther, som byggde om den gamla jakten till husbåt och bodde året runt i den. Pojken låg under den här tiden bl.a. på Lambarön och Ängbybadet. På somrarna användes hon för navigeringsturer med sjöscouterna på Essingen.
Vid Fartygsinspektionens inspektion 1955 befanns hon vara ombyggd tilllustfartyg. Hon låg då i Klara sjö, var i mycket dåligt skick och avfördes ur fartygsinspektionens register.
Tradition: Enligt bl.a Kalle Hagman från Degerhamn skulle fartyget ursprungligt varit en sandkil från Norrtälje.
Terräng: Lera, plan
Orientering: Mälaren, sundet mellan Lovön och Blackeberg, Nedanför Blackebergs sjukhus
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.