Boplatsområde (L1987:3808)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Borgeby 62

Geografisk plats: Borgeby socken, Skåne

Boplatsområde, okänd utbredning, ca 135X10-50m (N-S). RAÄ UV Syd utförde en särskild undersökning av boplatsområdet, år 2006. Lomma kommun lät under oktober månad 2006 schakta för en dagvattendamm inom fastigheten Borgeby 15:8 i Borgeby socken. Matjorden schaktades av utan närvaro av arkeologisk personal. På uppdrag av Länsstyrelsen besiktigade UV Syd platsen den 19 oktober 2006, varvid konstaterades att det inom exploateringsområdet förekom spridda härdar, gropar och stolphål. Vid diskussioner med kommunens representant framkom att man även planerade nya bostäder i form av villor väster om dammen. Länsstyrelsen föranstaltade då om en arkeologisk slutundersökning av de anläggningar som påträffats inom ytan för dammen, samt om sökschakt på platsen för villabebyggelsen.
Undergrunden utgjordes av ett tunt lager sand som överlagrade lera. Natten innan undersökningen kom till stånd hade det regnat kraftigt, varför en stor del av området för dammen stod under vatten. Möjligheten att lokalisera och rensa fram de anläggningar som tidigare observerats inom området begränsades därmed kraftigt. Sammanlagt kunde tjugosex anläggningar lokaliseras. Dessa utgjordes av tio stolphål, åtta gropar, fem diken, två härdar och en brunn. Nio av dessa undersöktes, medan de resterande endast mättes in.
De fem dikena och fyra av stolphålen bedömdes vara sentida. Dikena kan möjligen ha utgjort gränsdiken som tillkommit i samband med odling. Härdarna, groparna, sex stolphål och brunnen bedömdes vara förhistoriska. Fyndmaterialet är mycket sparsamt och består av enstaka keramikskärvor, ett fåtal djurben samt slagen flinta. Keramiken antyder att en datering till äldre järnålder är sannolik.
På grund av de svåra undersökningsförhållandena är det rimligt att anta att alla anläggningarna inom området inte kunde lokaliseras. Slutsatsen bör ändå bli att dessa representerar utkantsområdet till en närliggande boplats. Sannolikt hör de samman med Borgeby 60:1, en ca 50 meter längre söderut belägen boplats, vilken undersöktes i samband med byggandet av Österleden år 2000. Denna boplats daterades till äldre järnålder.
På platsen för villorna ca 55m V-om boplatsområdet grävdes ett öst-västligt orienterat sökschakt. Inga kultulager, anläggningar eller fynd påträffades i schaktet. RAÄ Dnr 321-439-2007.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS