Fornborg (L1941:3925)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Vaksala 239:1

Geografisk plats: Rasbo socken, Uppland

Fornborg, 200x90-150 m st (N-S). Belägen på krönpartiet och sluttningar av berghöjd med tämligen branta sluttningar och sidor i NV, SV och Ö delarna, och har endast svagt markerad sluttning i V. Nedanför borgberget mot N-NV samt VSV-SSV är numera åkermark. Den lågt belägna åkermarken i N-NV var tidigare sannolikt sankmark.

Utmed krönkanter, i sluttningar och svackor utmed partierna i V, SV-S-SÖ-Ö samt i NÖ löper en stenmur, ca 250 m l, 1-5 m br och 0,3-0,8 m h, av i regel 0,3-0,6 m st stenar samt enstaka större stenar och block. Muren har ett flertal smärre avbrott. Ingång i ÖNÖ delen, 1,5-2 m br, delvis raserad. Utmed ett 10 m l parti övertvärande en svacka i SSV delen är stenmuren närmast uppförd i kallmur, 1 m br och intill 0,8 m h, möjligen påbättrad i sen tid.

Fornborgen avdelas i mellersta delen av en stenmur, ca 75 m l (Ö-V), 2-5 m br, och intill 1 m h, av i regel 0,2-0,8 m st stenar, som skär borgberget i Ö-V. Området innanför murarna utgörs av småkuperad hällmark med mellanliggande sänkor med moränavlagringar.

Terräng: Småkuperad berghöjd med moränavlagringar. Skogsmark, blandskog.

Orientering: SV delen intill åkermark.

Antikvarisk kommentar: Tidigare nr 201 i Rasbo sn ingår.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS