Publicerad av: Riksantikvarieämbetet
RAÄ nummer: Köping 50:1
Alternativnamn: Jätteberget, Korslöts skans
Geografisk plats: Köping socken, Västmanland
Fornborg, 220x130 m (VNV-ÖSÖ). Begränsas i SV av brant stup, i VSV-S av inre stenvall samt delvis branta sluttningar, i V-SÖ ställvis yttre stenvall och i N yttre jordvall. Sluttningarna är minst branta i Ö.
Den inre stenvallen är ca 500 m l, 4-6 m br och 0,5-1 m h. Då stenvallen delvis anlagts i sluttning är dess yttre höjd avsevärt högre, intill 3 m. Den inre stenvallen löper från fornborgens VSV del i riktning N-Ö-S-Ö-NÖ-NV, ställvis avbruten i S. Den inre stenvallen delar borgen i två inhägnade hälfter, en i VNV och en i ÖSÖ. Stenarna är 0,1-1,5 m, vanligen 0,25-0,6 m st. Enstaka stenblock är 1,5-7 m st. Den inre stenvallen har ingångar, 2 m br, i V, N, strax SÖ om mitten samt i Ö, den senare möjligen sekundär.
De yttre stenvallarna kan med säkerhet iakttas i V-NNÖ, i NÖ samt i Ö. De är ca 130, 40, samt 60 m l, och löper från V i riktning N-NÖ-Ö, NV-SÖ samt NV-SÖ-SV. De yttre stenvallarna är 0,5-2 m br, samt 0,2-0,5 m h. Stenarna är 0,5-2 m st. Den längsta yttre stenvallen övergår i NV till en yttre jordvall, ca 40 m l (Ö-V), 3-4 m br och intill 0,4 m h. Då vallen anlagts i sluttning är den yttre höjden 1,4-1,8 m. Jordvallen har i den mot sluttningen belägna N delen stenskoning av 0,5-1,8 m st stenar. De yttre vallarna har ingångar i N och Ö, 1,5 m br. Den senare ingången möjligen sekundär. Möjligen kan fler rester av yttre stenvallar finnas i fornborgens VSV och NNÖ delar. Detta är svårbedömt på grund av riklig naturlig stenförekomst samt ställvis tät undervegetation.
Strax SSV om fornborgens mellersta del, 20 m V om ingång i den inre stenvallen finns en (ev.) terrassering. Denna avgränsas i S av en 11 m l (Ö-V) stenrad, bestående av ett 10-tal, 0,2-1,5 m st stenar. Markytan N om denna stenrad är 0,05-0,25 m högre än omgivningen. Några av stenarna i stenraden kan ligga på platsen naturligt, men stenarna i den Ö delen förefaller medvetet kantställda. Området N om stenraden skiljer sig från omgivningen genom att i ytan ha talrika 0,15-0,3 m st stenar. Den yta som avgränsas av stenraden 12x5 m (Ö-V) st och begränsas i N och V av bergssidor. Oklar begränsning i Ö.
I fornborgen finns flera närmast plana, till synes stenröjda ytor. På grund av kraftig undervegetation kan ej avgöras huruvida dessa ytor endast är ett resultat av att sten bortplockats och nyttjats till stenvallarna, eller om ytorna haft någon annan funktion. En gångstig (Ö-V) löper in i fornborgen från Ö.
Terräng: Moränhöjd med berg i dagen. Skogsmark.
Antikvarisk kommentar: Fornborgens beskaffenhet och på något ställe även dess utsträckning, är i viss mån svår att bedöma p g a riklig naturlig stenförekomst samt ställvis tät undervegetation.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.