Hyttområde (L1982:9254)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Hammar 12:1

Alternativnamn: Dalby masugn, Dalby masugnsruin

Geografisk plats: Hammar socken, Närke

Hyttområde, 130x100 m (N-S), bestående av 1 masugnsruin, 1slaggvarp (nr 118) och malm- och kolbacke.Masugnsruin, fyrkantig, ca 8x8 m st, (N-S). Mulltimmer. Ijämförelsevis gott skick. Ugnen är bevarad upp till kransen.Masugnen är i den nedre delen kallmurad av huggna gråstensblockmed järnförband upp till 3 m, där ovanför mulltimring medjärnförband. På S sidan är ett utslagsbröst, 5 m br, 2.5 m l och3.5 m tj. På V sidan är ett blästerbröst med samma mått. Pipanär enl uppg 1 m diam, murad av tegel (synligt i V), där utanförär sand, sten och slaggstycken ut till timret. Timret är delvissönderfallet och uppruttnat. Bäst bevarad är masugnsruinen i V.Beväxt med al, rönn och björk.På N sidan är en uppfartsbacke, 9x8 m (N-S) och 1-2 m h. Uppfördav sten och jord.Stina Petterson som bor i huset V om masugnen berättar att i dethuset sorterades malmen. Huset användes också till kolbod. Mantog malm både från trakten och från Taberg i Småland för att fåden rätta "blandningen".I åkern NV om hyttan är marken kraftigt kolfärgad med storakolbitar. Här finns även enstaka malmbitar.Slaggvarp, i riklig mängd, förekommer inom ett ca 130x11 m stområde (Ö-V). Synlig mäktighet i V intill ca 10 m h . En hel delslagg synes vara bortkörd i SV.Området är i sin Ö del uppodlat och bebyggt. Invid ligger Dalbymasugnruin. RAÄ-nr 12. Enligt uppgift av Petterssons iboningshuset V om masugnen fanns när man borrade brunn N omdetta hus, slagg till ett dj av 8 m. Slaggstyckerna är delsmörkgrå och dels roströda till färgen. De är lätta och porösaoch med knorrig yta.Dalby masugn uppfördes år 1640, ombyggdes på 1680-talet, samtytterligare en gång 1756. Vid den senare ombyggnaden uppfördesden nedre delen i sen tid och den övre i mulltimmerkonstruktion.Sista blåsningen ägde rum 1863-64.

Terräng: Moränsluttning mot S vid å.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS