Spärranordning (L1978:2809)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Mörrum 130

Geografisk plats: Mörrum socken, Blekinge

Övrigt: Under medeltid fram till ca 1660 fungerade Pukavik som en av regionens större bondehamn och lastageplats. Den medeltida hamnen antas ha legat på den plats där det på 1980-talet låg ett båtbyggeri.

Status: I den muddrade rännans sidor finns fem stycken liggande pålar, som stack ut mellan 0,1 och 0,6 meter ur rännans sidor. Pålarna, som mäter 0,1-0,2 m i diameter låg på ett intervall av 2-3 meter och täcktes av ett ca 0,5 meter tjockt dylager. I området observerades också en samling stenar (status 1982).
Bärgning: 1982 ansökte ägaren till ett båtbyggeri i Pukavik om tillstånd för muddring mellan bryggorna utanför Pukaviks båtvarv. Då man antog att detta område bör sammanfalla med Pukaviks medeltida hamn motiverades en bottenavsökning, vilken utfördes av kustbevakningen. Utanför muddringsområdet, i "schaktväggen" på en i sen tid muddrad ränna, som leder in till båtbygeriet, påträffades en lämning i form av en pålanläggning. Eftersom de låg i inseglingsriktningen kan de inte oproblematiskt tolkas som en spärranläggning. Pålarna bör ha ingått i en anläggning som skurits av vid muddringen.

I samband med bottenavsökningarna 1982 påträffades även två andra lämningar, se SMA 822:009 och 822:011.

1984 anmodade länsstyrelsen SSHM att utarbeta en plan för avsökning av ett vattenområde utanför Pukavik, då en ny stadsplan för Björkenäs hade utarbetats. Den nya stadsplanen medförde vissa ingrepp i det utanförliggande vattenområdet, och en avsökning motiverades av att en äldre bondehamn funnits i området samt att det var känt att 8 skepp sänkts i vattnet utanför staden. Det är ovisst om någon av lämningarna utanför Pulkavik/Björkenäs kom att beröras av den planerade exploateringen.
Byggmaterial: Trä

Terräng: Dy

Orientering: Björkenäs, mellan fastlandet och Lilla Björkholmen., Pukaviksbukten

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS