Publicerad av: Riksantikvarieämbetet
RAÄ nummer: Fogdö 29:1
Alternativnamn: Ingjaldsborgen
Geografisk plats: Fogdö socken, Södermanland
Borgruin, delundersökt, bestående av en 40x30 m st kulle, varvid krönet bildar en 30x25 m st platå med tydliga byggnadslämningar samt med i V delen en grop, ca 8x6 m st och 1 m dj, med ett lägre parti västerut. På äldre planer finns här inritat något som kan tolkas som rester av en källare. I ett medeltida vattenstånd har kullen till större delar varit omfluten med landkontakt endast via en svag höjdrygg i S delen. Kullens krön ligger 4-5 m över Mälarens yta och 1,5-2 m över omgivande mark.
Borgen är undersökt mellan åren 1991-95. En hypotetisk process av kullens utveckling enligt undersökningarna: på 1200-talet förra hälft byggs en gård på platsen. Ekomomibyggnaden drabbas snart av brand som ödelägger den. Huvudbyggnaden byggs om och i samband med detta byggs en ringmur, och gården börjat ta form av en liten borganläggning. Borganläggningen överges innan den är färdigbyggd, troligen innan Vårfruberga kloster byggs år 1289. Keramik av hög kvalitet påträffades vid undersökningarna.
Området skänktes till cistercienserorden. Gustav Vasa drog in på 1500-talet.
Förstagångsinventeringen:
Borgruin, högliknande, ca 40x40 m st och ca 2 m h. Övertorvad med i ytan enstaka stenar, 0,3-2 m st. Har troligen varit kvadratisk. I V delen en grop (som kallas Varggropen), 10 m diam och 1 m dj.
Orientering: Omedelbart intill och S om väg, ca 10 m V om strand.
Antikvarisk kommentar: Namnet Ingjaldsborgen är ej belagt.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.