Hamnanläggning (L1934:3421)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: SWECO Sverige AB

RAÄ nummer: Härnösand 215

Geografisk plats: Härnösand socken, Ångermanland

Hamnanläggning. Timrad stenkista, ca 50 m lång och 10 m bred. Stenfyllnaden är av storlek 0,2 m till 1,0 m. Liggandes på kistan finns en del stora tegelstenar som antingen kan utgöra fyllnadsmaterial eller delar av förlorad last. Kistan är knuttimrad och sammanfogad med järnbultar och trädymlingar. Rader med upprätta stockar med urtag/hak upptill löper längs utsidan av kistan. Dessa har antagligen fungerat som stöd för kistan eller för någon överbyggnad. Lämningen löper ut ca 50 m från nuvarande utfyllnad i Nattviken i ungefär N-S-lig riktning, i ca 30-45 graders vinkel mot strandlinjen. Fartygslämningen Härnösand 123:1 ligger delvis intill anläggningen i den S-liga änden.
Tolkningen av lämningens funktion är problematisk beroende på vattendjupet som uppgår till ca 5 m i anläggningens norra ände. Om det rör sig om en kajanläggning måste den i något skede sjunkit ned i bottnen och därigenom förlorat sin funktion. En annan tolkningsmöjlighet är att det är frågan om en stapelbädd/slip. Med tanke på den sentida dateringen är det något märkligt att anläggningen inte är omnämnd i den lokalhistoriska litteraturen. Resultatet av dateringen är emellertid otvetydigt. Intill stenkistan, i kanten av utfyllnaden, påträffades ytterligare en timrad konstruktion som förmodligen hör samman med den förra.

Antikvarisk kommentar: Åtta dendrokronologiska prover togs från lämningen varav sex kunde analyseras, de övriga två hade för få årsringar. Träslaget var gran och lärk. Då proven inte var möjliga att datera skickades två 14C-prov från ett av timren till BETA Analytics för datering, för om möjligt "kalibrera" den dendrokronologiska dateringen. Resultatet visar att det rör sig om en tämligen modern konstruktion, troligen uppförd kring år 1850 och påbyggd så sent som på 1910-talet. Den kart- och arkivstudie som utförts har identifierat en anläggning som kan vara identisk med BM2016:26 på en karta från 1870. Sammantaget är det därför mycket som talar för att anläggningen inte utgör fornlämning, utan att den i stället bör klassificeras som en övrig kulturhistorisk lämning.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS