Kokgrop (L1935:7691)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Tuna 184:5

Geografisk plats: Tuna socken, Medelpad

1) Hög, 8 m diam och 0,8 m h. Synes bestå av sand. I mitten grop1-1,5 m diam och 0,2 m dj. Materialet ur denna är upplagt i enliten hög SSV om gropen. I övrigt lätt yt- och kantskadad. Beväxtmed granar, en tall, enbuskar och lövsly. 10 m 140 gon om nr 1 är2) Täktgrop, 5x6 m, 0,4-0,8 m dj. Delvis fylld med sten, 0,3-0,5m st. Vall i Ö kanten, 1 m br och 0,3-0,4 m h. Enstaka 0,3 m ststenar synliga i ytan på vallen. Gropen delvis fylld med bråte.Rester efter hög? Se Sidenbladh (har 4 här). 15 m 127 gon om nr 2är 3) Hög, 6 m diam och 0,4-0,6 m h. I mitten grop 2 m diam och0,3 m dj. N kanten bortschaktad, ett ca 1x3 m st område. Ischaktbotten ligger ett 10-tal stenar/ block 0,3-1 m st. Ischaktprofilen är enstaka 0,2 m st stenar synliga. Beväxt med 4-5granar, en tall, en asp samt löv- och enbuskar. 2 m 230 gon om nr3 är 4) Hög, rest av, ca 6 m diam och nu 0,4 m h. N delen ochmitten helt bortscha- ktad vid grustäkt. SSÖ kanten avschaktad såatt en smal rygg 0,5-2 m br (NÖ-SV) kvarstår mellan denna och denstörre gropen. Beväxt med ett 10-tal granar och björkar samt löv-och enbuskar. OBS! Högen var klart urskiljbar 1910 (Johansson).Ekdahl har 6 högar V om Starkotter, varav 4 S om vägen. De två Nnu borta (ungefär i nya vägen). Siden- bladh har 4 här. En intillnr 1 ovan kan vara den enl. Adlerz som gett spjut- fynd vidborttagande (Rude nr 7). 38 m 130 gon om NV hörnet av fritidshusoch 14 m 250 gon om nr 2 är (platå närmare älven och nedom denplatå där anl. 1-4 ligger). 5) Kokgrop? rund, 1 m diam och 0,1 mdj. Övertorvad. Ingen synlig vall kring kanten. Gropen innehållerkol/sot och skärvsten (härd i hus?). På ytterligare ett parställen iakttogs med hjälp av jordsand överlagringar (äldremarkytor) som innehåller kol/sot. Framförallt V om kokgropen.

Terräng: Sandmo intill Ljungan. Skogsmark. ;

Orientering: 20 m 216 gon om E75:ans vägbank.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS