Publicerad av: Riksantikvarieämbetet
RAÄ nummer: Varnum 104
Alternativnamn: Hultet
Geografisk plats: Varnum socken, Västergötland
Torplämning, ca 60 x 60 m (NNÖ-SSV), bestående av 1 boningshusgrund, 1 ekonomibyggnadsgrund, 1 källargrund och 1 jordkällare.
Boningshusgrunden,belägen i Ö delen av området, är 7 x 5 m (Ö-V) och 0,5 m h med 0,5 m tj väggrester, av kallmurade stenar, 0,2 - 0,6 m st, delvis övermossade. I mitten är ett spismursröse, 1 m st och 0,4 m h, av kallmurade stenar, delvis övermossade. I Ö är en ingång, 1,1 m br. Omedelbart N om boningshusgrunden är källargrunden, 4 x 3 m (Ö-V) och 0,2 - 0,5 m h, av kallmurade stenar, övermossade. I Ö är en ingång, 1,3 m br. 2 m N om källargrunden är ekonomibyggnadsgrunden, 8 x 7 m (N-S) med 1,5 m h och 0,8 m tj väggrester, av kallmurade, huvudsakligen tuktade stenar, 0,3 - 0,8 m st, lätt övermossade. I S är en ingång, 1 m br. 3 m Ö om ekonomibyggnadsgrunden är jordkällaren, 5 x 4 m (VNV-ÖSÖ) och 1 - 1,8 m h, av kallmurade, stenar, övertorvade. I ÖSÖ är en ingång, 1 m br och 1,3 m h med en flat stenhäll som överliggare. Taket är välvt. Delvis inbyggd i backsluttning. Området omgärdas delvis av stenmurar och är ställvis svårgenomträngligt p g a kraftig och tät slyvegetation. Fler grunder kan finnas.
Torpet med intilliggande åkermark är markerat på Häradsekonomiska kartan 1890-97 med namnet "Hultet" men har ej påträffats i äldre kartmaterial. Har troligen tillkommit i samband med eller efter laga skifte.
Terräng: Krön av moränhöjd. Skogsmark, blandskog.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.