Publicerad av: Riksantikvarieämbetet
RAÄ nummer: Foss 548
Geografisk plats: Foss socken, Bohuslän
Hamnområde, ca 50 x 20 m (Ö-V), bestående av 1 tippningsplats för timmer, minst 2 varpringar, 1 ringbult, flera i berget inborrade järnrör och 1 varpspel.
Tippningsplatsen är ca 30 x 20 m (Ö-V) och utgörs av, en mot vattnet svag S sluttning med enstaka kallmurningar i SÖ kanten. I Ö delen är ringbultarna, inborrade i berghällen, 0,1 m diam och 0,03 m tj. I två av dessa är varpringar, 0,2 m diam och 0,04 m tj. I den ena varpringen sitter en järnkätting som leder ut i vattnet till en länsa av timmerstockar över sjön, numera för att reglera vattenflödet till det intilliggande kraftverket. Under flottningsepoken har en stoppbom funnits rakt över sjön till andra sidan, där 4 varpringar är inborrade i berghällen (se Foss 534). Den skulle hindra timret från att okontrollerat hamna i det närliggande fallet. Järnrören är 0,1 - 0,2 m h och 0,02 m tj. I berghällen är flera borrhål. Varpspelet, av järn med två drivhjul, användes för att varpa in flottar till den damm som reglerade vattenflödet till Björrid. Här skall även ha funnits ett kapverk (se separat beskrivning).
Valboån/Munkedalsälven blev förklarad som allmän flottled år 1885 men flottning har förekommit här åtminstone sedan 1700-talet då Valbo häradsrätt ålade strandägarna utmed Knösbäcken att rensa ån för att flottning skulle ske störningsfritt. Med all sannolikhet har flottning ägt rum även tidigare. Flottleden avlystes 1968.
Terräng: Svag S sluttning av kraftig moränhöjd. Öppet strandparti med kanotcentral.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.