Småindustriområde (L1959:2104)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: STIFTELSEN BOHUSLÄNS MUSEUM

RAÄ nummer: Skållerud 86

Geografisk plats: Skållerud socken, Dalsland

Småindustriområde, ca 110x45 m (NÖ-SV). Bestående av bl.a. sågverk och tillhörande verksamheter.
Sågverk: välbevarad kallmurad grundmur, ca 17x9 m l (VSV-ÖNÖ) och mellan 0,5-2 m h. Inom planen, längs en mittaxel, finns fyra kallmurade stenpelare som stöd för den forna träbyggnadens bjälklag. I SV-delen ffinns ett större stenfundament som är 5x3 m, och som har utgjort plattform för en del av sågmotoriken. Samtliga bevarade grundmurar är uppförda i kallmur av, nästan undantagslöst, en och samma bergart. Denna är obestämd men är svart-mörkgrå med tydlig skivig karaktär liknande skiffer. Ansluten vid S sidan finns en rest efter den forna vattenfåran och byggnadselement som kallmurade pelare för bryggor och kajfundament. På N sidan hör även två kallmurar, som enligt vittnesuppgifter, är fundament till en ramp/bro till översta våningsplan. 4 byggnadsfaser kan urskiljas, det har inte varit möjligt att arkeologiskt få absoluta dateringar på dessa faser. Enligt skriftliga uppgifter är det dock högst sannolikt att den äldsta identifierade byggnadsfasen i befintligt murverk stammar från 1700-talet. Anslutande vid S sidan finns en rest efter den forna vattenfåran och byggnadselement som kallmurade pelare för bryggor och kajfundament. Det har inte varit möjligt att avgöra sågverkslämningens begränsning åt N eller V.
Förutom sågverket finns det inom omrdet byggnadslämningar från en valskvarn och ett tegelbruk.
Valskvarnen är en 17x8 m st betongplatta och anslutande fundament till ett bryggdäck. Denna är anlagd på en grund bestående av blocksten, ca 22 m l (N-S) och 11 m br.
Tegelbruket ca 70x25 m där man grovt kan urskilja 2 enheter. Dels byggnadskroppen som utgjort brännugn dels en ytmässigt större byggnad som till störrre delen har varit uupförd på höga stenpelare. Valskvarnen och tegelbruket är yngre än sågverket.
Utöver detta finns det inom området dessutom bl a kajanläggningar. Det är ovisst vilka bryggor och kajer som har byggts för och tjänat sågverket respetkive tegelbruket. Sannolikt har utnyttjandet varit ombytligt. (RAÄ dnr. 3.4.2-1631-2017)

Terräng: Under 2018 genomgick kraftverksdammen renovering. Arbetsföretaget medförde, med tillstånd, dels att den västra hälften av sågverkslämningen togs bort, dels att delar av valskvarnlämningen byggdes över. Vid foten av dammvallen anlades en vägbank för en serviceväg, med nedfart från landsvägen i norr.

Orientering: Omedelbart Ö om bilväg intill sjökant.

Antikvarisk kommentar: Området består av lämningar från både före och efter 1850. Det är svårt att avgöra exakt vilka lämningar som tillhör vad, då dessa sannolikt växt upp i ett ömsesidigt beroende, varför hela området har fått den antikvariska bedömingen fornlämning. /AR 2017-09-18

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS