Grav- och boplatsområde (L1989:9461)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Lockarp 22:1

Geografisk plats: Lockarp socken, Skåne

Grav- och boplatsområde, undersökt och borttaget, ca 140x40 m (N-S). Vid arkeologisk slutundersökning år 1981 påträffades 5 anläggningar varav 1 flatmarksgrav, 2 brand- eller urnegravar och 2 härdar.
Flatmarksgraven var 4,40 m l (VNV-ÖSÖ), 2 m br och 0,6 m dj. Anläggningen var tydligt markerad med stora stenar längs kanterna som bildade en ram kring de mindre stenarna i gravens centrum. I gravens kortsidor kunde man konstatera ett flertal större tvärställda stenar. I gravens SV kant fanns en lerklack som har tolkats som en "trappa". Längst ner i graven påträffades ett fragmentariskt skelett. I gravens botten fanns spår av ett tunt lager organiskt material. Gravgåvor i form av 2 pilspetsar av flinta, sk hjärtformiga med urnupen bas och 1 hängsmycke i skiffer. Osäker gravgåva i form av 1en halv skafthålsyxa av bergart. Graven var igenfylld med mindre stenar och i fyllnadsmassorna fanns ett stort antal varierade typer och former av flintavslag, flintavfall samt några flintredskap. Graven dateras till senneolitisk tid, dateringen bygger på dels gravfynden och dels på gravens utseende och konstruktion.
Brand- eller urnegravarna var 0,45x0,29-0,37 m st och 0,03-0,06 m dj. I Anläggning 1 påträffades en halvcirkel med keramik, tolkad som botten av ett kärl och en mindre mängd brända ben påträffades i anslutning till keramiken. I anläggning 2 påträffades några brända ben. De två gravarna dateras till yngre bronsålder med hjälp av keramiken.
Härdarna syntes som en nästan rund mörkfärgning, 0,66-0,90x0,53-0,77 m st och 0,07-0,11 m dj. Den ena härden hade en krans av mindre delvis skörbrända stenar som omgärdade anläggningen och i den påträffades tre flintavslag.

Terräng: Gatumark.

Antikvarisk kommentar: Uppgift om beslut enligt KML saknas i rapporten RAÄ dnr 321-1571-2009. Lockarp 22:2 har överförts hit. Pga bristfälliga kartuppgifter för de olika anläggningarna har alla anläggningar sammanförts till ett grav- och boplatsområde som finns inom det markerade området. 090514/HE.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS