Skärvstenshög (L1943:97)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Dalby 110:1

Geografisk plats: Dalby socken, Uppland

Revideringen 1980: 1) Skärvstenshög, 9 m diam, 0,8-1 m h. Övertorvad med talrika stenar i ytan 0,4-1,2 m st. Några är möjligen pålagda odlingsstenar. I ytan finns också enstaka skärviga stenarintill 0,1 m st. Ställvis synlig kantskoning, intill 0,3 m h av 0,4-0,6 m l stenar. Beväxt med ett par enbuskar. Belamrad med risoch bråte i SÖ. 11 m N 35cg Ö om nr 1 är: 2) Skärvstenshög, 5 m diam, 0,3 m h. Övertorvad. Skärviga stenar intill 0,15 m st kundekonstateras vid provstick. I SV, SÖ och Ö kanterna finns block 0,7-2 m st. 43 m V 30cg N om nr 1 och 12 m Ö 10cg S om NÖ hörnet avuthus är: 3) Skärvstensförekomst, 4-5 m diam, 0,3 m h. Övertorvad. Skärviga stenar intill 0,1 m st kunde konstateras vid provstick. I ytan finns enstaka andra stenar 0,1-0,2 m st (pålagda oclingsstenar?). Yt- och kantskadad? En plåtbit är påförd i NÖ. Vilar direkt på berghäll. Möjligen sekundärt upplagd skärvsten. 9 m Ö omnr 2 är en 3x0,5-0,8 m st sten (Ö-V).(bredast i V) och 0,6 m h.Möjligen ikullfallen rest sten. Omges av 0,5-1,5 m st stenar ochblock (NV-delen av stensträng). Dock sannolikt naturligt flyttblock. Ö om nr 2 är gammal åker med upplagda odlingsstenar. 17 m SVom nr 3, ca 50 m V 10cg N om nr 1 och 6 m NÖ om NÖ hörnet av ladaär: 4) Skärvstenshög, 7-8 m diam och 0,2-0,5 m h. Till större delen övertorvad. I mitten och ut mot S en berghäll, ävensom i SÖ kanten. V kanten begränsas av ytterligare en berghäll. I ytan ochkanterna enstaka stenar 0,3-0,4 m st. Vid provstick framkom 0,05-0,1 m st skörbränsa stenar. I V delen något avplanad och med enstaka skrot och sopor på ytan. Beväxt med några fruktträd.

Terräng: På S-sluttning av moränrygg med berg i dagen. Gammal åker. Nu betad hagmark. Tomtmark i VNV. Åker i S.

Orientering: 1) 6 m V 10cg N om smedjans SV hörn, 4 m N 15cg Ö om åker. Nr 4)6 m NÖ om NÖ hörnet av lada.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS