Publicerad av: Riksantikvarieämbetet
RAÄ nummer: Åtvid 431
Geografisk plats: Åtvid socken, Östergötland
Torplämning, ca 70x55 m (Ö-V), bestående av 1 husgrund och ca 10 röjningsrösen. Området avgränsat utifrån terräng, en höjd med ställvis berg i dagen och delvis omplockade stenar, samt röjningsrösen.
Husgrunden, i områdets V kant, är 9x6 m (NV-SÖ) och 0,6-0,7 m h, med i NV och SV tämligen intakt stenfot, 0,3-0,5 m h av tämligen tätt lagda 0,4-0,7 m st stenar, och i V och S hörnen hörnstenar, 1 m st och 0,5 m h respektive 1x0,6 m st och 0,4 m h. Mot SV väggen är spismursrest, 3 m diam och 0,5 m h. Hela grunden kraftigt övertorvad och ojämn av skogsbruksskador. I ett hjulspår noterades en liten tegelstensbit. Två stora stubbar på grundens NV kant. Ett träd ligger över grunden.
Röjningsrösena är 3-4 m diam och 0,2-0,5 m h, i kant och inom området.
En avsats Ö om husgrunden är väl stenröjd och kantad av sten. I områdets NÖ kant är ett par gamla äppelträd.
På en karta från 1703 ett "glt Torpställe", på senare karta från 1858 beskrivs ett större område som Stora Hybblyckan, en stenbunden lindvall "en del bestående av igenlagd åker". På häradsekonomiska kartan samma område med ängsmark och en uthusbyggnad på närliggande plats.
Terräng: Krön och avsats av moränhöjd med ställvis berg i dagen. Skogsmark (hygge med enstaka stora lövträd), tidigare betesmark.
Antikvarisk kommentar: Hela området bedömt som fast fornlämning på grund av ålderdomligt belägg och naturlig avgränsning. Säkerställd plats för 1700-talstorpet.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.