Husgrund, förhistorisk/medeltida (L1956:1970)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Runsten 18:5

Geografisk plats: Runsten socken, Öland

1) Husgrund, 32 m l, 8-9 m br (Ö-V). Vallarna är 2 m br, 0,4 m h.Övertorvade med i ytan stenar, 0,3-1 m st (skalmur). Ingång i Slångsidans Ö del. Försänkt mittparti. Bevuxen med hassel.13 m S om 1 är:2) Husgrund, 10 m l, 7 m br (VNV-ÖSÖ). Vallarna är 1,5m br, 0,35m h. Övertorvade med i kanterna synlig stenar, 0,3-0,6 m st. ÖSÖgaveln öppen. Bevuxen med hassel och en.27 m Ö om 1 är:3) Husgrund, 24 m l, 9 m br (NV-V-SÖ-Ö). Vallarna är övertorvade,något skadade av stentäkt med i ytan synliga stenar, 0,3-1 m st.Murbredd: 1,3 m. Ingång i S långsidans Ö hälft.40 m N om 1 är:4) Husgrund, 13 m l, 8 m br (NNÖ-SSV). Vallarna är 1,5 m br, 0,35m h, övertorvade med i kanterna stenar, 0,3-0,8 m st. Bevuxenmed hassel och 1 björk. Ett bilvrak är placerat i grunden.50 m Ö om 3 är:5) Husgrund, 25 m l, 8 m br (Ö-V). Vallarna är 1,5 m br, 0,2-0,25m h, övertorvade med i ytan stenar, 0,1-0,8 m st. V gaveln ärbelamrad med röjningssten. Bevuxen med hassel.60 m VNV om 1 är:6) Stensättning, rund, 5 m diam, 0,4 m h, välvd. Delvisövertorvad fyllning av 0,15-0,4 m st, rundade stenar. Undersöktoch restaurerad. Bevuxen med 1 björk, enar och törnrosor.30 m V om 6 är:7) Stensättning, rund, 9 m diam, 0,4 m h, välvd. Delvisövertorvad fyllning av 0,2-0,35 m st. I Ö delen är ett block,1,1 m gmsk, upplagt på 1 sten, 0,2 m h, 0,4 m gmsk. Omplockadyta. Bevuxen med hassel.25 m VNV om 7 är:8) Stensättning, polygonal? 15 m diam, 0,1-0,2 m h. Övertorvadmed i ytan kännbara stenar. Mittsten, 0,2 m h,0,6 m gmsk.Kantkedja, 0,1-0,2 m h, av 0,3-0,6 m l stenar. Bevuxen medhassel, enar och planterade granar.10 m V om 3 är:9) Husgrund, 11 m l, 9 m br (ÖSÖ-VNV). Vallarna är 2 m br, 0,3 mh. Övertorvade med i ytan stenar, 0,3-1 m st. Ö gaveln öppen.Bevuxen med hassel. Husgrunderna ligger i ett stensträngssystem,se nr 139.

Terräng: Flack moränlerrygg mellan moss- och surdrag. Hässle.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS