Träindustri (L2008:5752)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Ödeshög 236

Geografisk plats: Ödeshög socken, Östergötland

Sågverkslämning, ca 20x15 m (NV-SÖ), bestående av hjulgrav och grundmurar samt intill och uppströms en dammvall.
Hjulgraven är ca 15 m l (NV-SÖ) och 2 m br, ojämn och delvis fylld av inrasade stenar, kantad i SV av en grundmur, 1,5-2 m br och 2 m h.
Två grundmurar, intill och NÖ om hjulgraven och längs med nedre delen av brant åkant, är vardera ca 6 m l (NV-SÖ), 2 m br och 3-6 m h, med en 2,5 m br öppning emellan sig. Längre upp i den branta sluttningen är ytterligare en grundmur, 3 m l (NV-SÖ), 2 m br och ca 3 m h.
Dammvallen, i områdets SÖ ände, är ca 10 m l (NÖ-SV) och 2-3 m h från dess nedre NV sida, och består av ojämna, kantiga och några huggna stenar. Mellan NÖ änden och åkanten är en 2,5 m br öppning i vilken noterades några brända tegelstensbitar. I dammanläggningens botten och synligt från NV är en rektangulär genomgående öppning, 1 m br och 0,5 m h.
Stenmaterialet och de ojämna och den branta bergsluttningen på vattendragets SV sida tyder på att stenar brutits loss. Några stenar bär spår av borrning.
I en mantalslängd från 1784 års omnämns "en såg med ett bord" till Orrnäs gård. Enligt en anteckning i Ortnamnsarkivet drevs sågen "i nedersta Orrnäsafallet" fram till 1884 eller 1885 och flyttades därefter till en plats närmare Orrnäs gård. Äldsta kartbelägg är på häradsekonomiska kartan från 1868-77, med symbol för såg och kvarn. Markägaren har hört att här stått en ramsåg. (Raä dnr: 3.4.2-1406-2015)

Terräng: NÖ kanten av NV-sluttande vattendrag samt i nedre delen och mitt i tämligen brant VSV-sluttande moränmark med ställvis berg i dagen. Skogsmark (lövskog).

Orientering: I, intill och NÖ om vattenfåra (NV-SÖ).

Antikvarisk kommentar: Utifrån källmaterial kan man anta att det är grunden efter den år 1784 omtalade sågen. Därför bedömd som fornlämning. På häradskartan är en symbol för både såg och kvarn, men inget tyder på att här varit någon större kvarnverksamhet, vilket motiverar att inte registrera platsen som kvarnlämning.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS