Fartygs-/båtlämning (L2013:4300)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Väddö 256

Alternativnamn: HENNY

Geografisk plats: Väddö socken, Uppland

Status: Vraket är mycket intakt. Styrhytten har rasat samman och på dess golv ligger ratten och en kompass. I fören är bogsprötet bevarat i ursprungligt läge. Däcket är helt intakt medan lastluckorna är borta. Längs babordssidan ligger en mast (status 1997).
Bärgning: Vraket påträffades av en slump vid en side scan sonarkörning. Syftet med körningen var att hitta ångaren Brynhild.
Historik: Byggdes med namnet Henny för varvets egen räkning och ingick i den minsta serien stålmotorseglare som Krupp byggde efter krigsslutet. 1921 såldes hon till skipper Anton Mortensen, Odense. 1930 inköptes hon till Sverige av Eric Hellman, Kalmar, som lät henne behålla sitt namn. I augusti 1946 såldes hon till Rederi AB Henny, Stockholm för 37 000 kronor. I september 1947 såldes hon till AB Möller och Co, Stockholm. Hösten 1947 råkade Henny ut för haveri och inköptes från försäkringsbolaget i januari 1948 för fem tusen kronor av AB Möller och Persson, Stockholm. I juni 1949 såldes hon vidare till tandläkaren Folke Andersson i Vaxholm.
Försäkringsbedrägeri. Befälhavaren kapten Fock dömdes och fick ett långvarigt fängelsestraff. Henny hittad och dykt.
Händelseförlopp: Hennys sista resa skulle formellt gå från Vaxholm till Örnsköldsvik. Den siste ägaren Folke Andersson var endast en bulvan och ombord på fartyget fanns den riktige ägaren, den finske sjökaptenen Torsten Fock. Henny hade legat på varv tidigare samma vecka och det hade visat sig att hon var i behov av en omfattande reparation. Fock hade då bestämt sig för att sänka fartyget istället, varför han när man var i höjd med Gamla Grisslehamn satte ett spett i fartygets botten och räddade sig i livbåten.

Vid denna tidpunkt befann sig fiskarna Nils och Tore Jonasson i vattnen och bärgade virke som låg och flöt i området. De trodde att Henny var fartyget Eistra Salt som skulle ligga och provfiska i närheten. När de båda fiskarna närmade sig fartyget lade sig Henny plötsligt på sida. Strax därefter vände fören i vädret och fartyget försvann i djupet. De båda fiskarna anmälde förlisningen till polisen, som återfann kapten Fock på centralhotellet i Älmsta där han tagit in. I den påföljande rättegången hävdade Fock att fartyget var läck och att han lämnat det strax före det sjönk och därmed gjort allt för att rädda Henny. De båda fiskarna kunde vittna om motsatsen varför Fock fick ett långt fängelsestraff.

Övrigt: Stålfartyget på 77 bruttoton hittades våren 1997 utanför Gamla Grisslehamn.

Orientering: Ålands hav, Gamla Grisslehamn

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS