Publicerad av: Riksantikvarieämbetet
RAÄ nummer: Helsingborg 275
Geografisk plats: Helsingborg socken, Skåne
Boplats, undersökt och borttagen, ca 175x120 m st (VNV-ÖSÖ). Bestående av boplatslämningar i form av stolphål, härdar, gropar, kokgrop, ränna och lager. Några gropar har utgjort gropsystem för täktning av lera. Ingen säker huskonstruktion kunde utläsas av stolphålen, men däremot möjliga delar av hägnader. Lämningarna förmodas ha utgjort ett aktivitetsområde i utkanten av en boplats som förmodligen har legat N om undersökt område. Fyndmaterialet utgjordes endast av en keramikskärva och en anhopning bränd lera. I matjorden noterades slagen flinta och i samband med metalldetektering påträffades en muskötkula (16 mm kaliber) och en smälta i Cu-legering. Fyra kolprov kommer att skickas för datering. Undersökt och borttagen i samband med arkeologisk förundersökning år 2015. (RAÄ dnr 3.4.2-884-2015)
Äldre beskrivning: Boplats, ca 70x10 m (ÖSÖ-VNV). Vid en arkeologisk utredning år 2014, påträffades i sökschakt välbevarade lämningar i form av 4 härdar, med och utan skörbränd sten i, samt 1 grop. Inga fynd. (Raä dnr: 3.4.2-4620-2014)
Terräng: Svag S-sluttning nedanför ett flackt krön. Brukad jord, idag i vall.
Antikvarisk kommentar: Helsingborg 276 överförd till detta RAÄ-nr i samband med handläggning av arkeologisk förundersökning (RAÄ dnr 3.4.2-884-2015). Boplatsmaterial framkom mellan de två boplatserna och bedömdes utgöras av samma komplex. Preliminärt bedöms lämningarna höra hemma i den äldre järnåldersperioden, möjligen ned i bronsåldern. Den sammanlagda tolkningen är att lämningarna utgör aktivitetsytor som legat i utkanten av en boplats där den centrala delen förmodas ha legat norr om aktuella lämningar.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.