Publicerad av: Riksantikvarieämbetet
RAÄ nummer: Lövånger 547
Alternativnamn: VENUS
Geografisk plats: Lövånger socken, Västerbotten
Händelseförlopp: I höjd med Pitgrundet sprang klyvaren och mesanen, och utanför Vånörudden sprang gaffelbocken en stund därefter ankarkättingen. Fartyget blev redlöst och drev vid middagstid på ett rev, varvid kölen slogs av och masterna kapades. Därefter kom fartyget av revet och drev mot ett skär där det slogs sönder så illa att däcket skildes från skrovet och lasten flöt ut i sjön. De tre ombordvarande höll sig fast vid det flytande däcket, och spolades vid åttatiden på kvällen upp på en klippa en halv mil från kronohemmet Brattås. Då deras nödrop inte hördes i stormen tvingades de stanna hela natten på stranden, innan de nästa morgon upptäcktes av boende i trakten.
Historik: Efter förlisningen lyckades skepparen med landfolkets hjälp bärga 400 tunnor tjära av lasten. Bärgade skeppsdelar användes till byggnationer i byn och även en skeppsdörr lär ha kommit till användning.
Status: De två skrovhalvorna ligger bredvid varandra. Den ena halvan är till största delen dold under dyn, och endast 8 spanttoppar sticker upp. Den andra, bättre synliga delen av vraket är 13,5 m lång, men den ena änden försvinner in i dyn, så den fulla längden bör vara några meter längre. På denna skrovhalva syns 26 spant, som mest 24 bordgångar, köländen samt ändarna av tre garneringsplankor. Dymlingshål efter ytterligare tre spant syns på borden. Borden sitter mot spanten med tränaror (dymlingar). Allt virke är av furu.
Av däcket syns inga spår. Det har förmodligen drivit iland och återanvänts. Troligen ligger riggen kvar vid grundet där den kapades. Inventarierna och personliga tillhörigheter bör ha spritts ut på botten utanför Stora Uttringen efter att fartyget slagits sönder i samband med förlisningen (status 1987).
Bärgning: Det är inte helt säkert att vraket verkligen kan identifieras som Venus. Med tanke på den NO vinden förefaller det dock troligt att fartyget drivit in i Bjuröfjärden. Det rev där fartyget grundstötte kan ha varit 1,1 grundet utanför Stora Uttingen, där man antar att Venus sedermera strandade och slogs sönder. Den klippa dit besättningen räddade sig har antagits vara Lilla Uttingen.
Tradition: Enligt boende i trakten skall lasten ha bestått av vintunnor, och inte tjärtunnor som varit fallet med Venus.
Orientering: Brattåsfjärden, Bjuröklubb, Brattås fiskeläger, 100 m utanför yttersta sjöboden.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.