Publicerad av: Riksantikvarieämbetet
RAÄ nummer: Säve 404
Geografisk plats: Säve socken, Bohuslän
Spärranordning, pålar.
Bärgning: Då Göteborgs stadsmuseum och Fornminnesföreningen i Göteborg skulle undersöka järnåldersgravfältet i Säve, alldeles intill Nordre älv, fick Marinarkeologiska Sällskapet Göteborgskretsen (MASG) i uppdrag att göra en bottenundersökning i älven utanför gravfältet. Området som besiktigades 1993-1995 sträckte sig från Kvillens utlopp i Nordre älv och ca 500 m uppströms, mot Kornhalls färjeläge. Delar av området har använts som soptipp av Göteborgs stad under 1930-50-talen. I den N tredjedelen av undersökningsområdet, vid älvens smalaste ställe, upptäcktes en stor mängd nedslagna pålar, eventuellt resterna av en spärranläggning, som kan ha anlaggts för att skydda Kongahälla. Med hjälp av kustbevakningen bärgades ett antal pålar för dendrokronologisk datering, vilken dock gick om intet eftersom pålarna inte var av ek utan av ask, asp och liknande träslag. Noggrannare kartering av pålanläggingen planerades att utföras under 1997.
Status: Alla pålar sticker upp mer eller mindre ur botten. Pålningarna verkar inte följa något speciellt mönster, utan är sporadiskt spridda över ett ca 15 meter brett område, rakt över älven. Pålarna är bäst bevarade i de djupare delarna av älven. Ev. står de gruppvis och är färre ute i djuprännan. Uppskattningsvis handlar det om ett tusental pålar (status 1995).
Datering: Alf Bråthen, som skulle utföra den dendrokronologiska analysen, uppskattar att pålarna var minst 300-400 år gamla. Att någon anläggning som skulle kunna förklara pålarna finns markerad på kartor från 1800- eller 1900-talet, eller är känd i trakten, talar för att pålningen kan vara mycket gammal. Om det rör sig om en spärranläggning avsedd för att skydda Kongahälla kan den ha anlagts på 1000-talet. Det vrakfynd som gjorts vid pålarna (SMA 931:013) har bedömts vara från 1600- eller 1700-talet, och det förefaller som om pålarna fanns innan vraket hamnade i pålstråket. Byggmaterial: Ask, asp
Terräng: Lera.
Orientering: Utanför Kallerhamn, nedströms Kornhalls färja., Nordre älv
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.