Hyttområde (L1982:8927)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: länsstyrelsen

RAÄ nummer: Hammar 111:1

Alternativnamn: Mårsätters kopparverk

Geografisk plats: Hammar socken, Närke

Hyttområde, 150x30-45 m (NNÖ-SSV) bestående av 1 husgrund, 1 slaggvarp och 1 jordkulle.
Husgrunden är 32x10 m (NNÖ-SSV) och begränsas i Ö kanten av en intill 2 m h kallmurad stenfot av 0,2-0,8 m st tuktade stenar. I grundens S del är ett avgränsat rum, 10x7 m (ÖSÖ-VNV) inom vilket förekommer tegel samt i NÖ hörnet kol efter sentida eldning. På detta S rums N begränsning förekommer ett par 0,3-0,5 m st skörbrända stenar.

Inom husgrunden, 7 m N om S rummets N del, är en stensatt grop, 4x2 m (VNV-ÖSÖ) och 1 m dj. Kallmurad kant av 0,2-0,7 m st stenar, vilka på ytan är vittrade och skörbrända. Runt kanten är en 2-3 m br och 0,2-0,3 m h vall med jord, tegel och sten. Något inrasade kanter.
4 m N om den stensatta gropen är ytterligare 1 stensatt grop av samma mått och karaktär som ovan. Dock mer inrasad. Belamrad med 2 meterstora block. 2 m SV om husgrunden är:

Slaggvarp, 70x20-40 m (NÖ-SV) och intill 3 m h. Slaggen är gråsvart samt mörkt rödbrun relativt lätt och trögfluten, en del glasartad svart. Inslag av blåaktig glasartad slagg.

10 m NNÖ om husgrunden är: Jordkulle, 12x8 m (NÖ-SV) och intill 2 m h. I kullen är enstaka gråsvart slaggstycken. Avplanad mot Ö. Mellan husgrunden och jordkullen är, inom ett 10x8 m st (NNV-SSÖ) område, ett 10-tal 1-2 m st block med påsintrad slagg.
10 m VNV om dessa block är i och delvis under slänten en 5 m l och intill 0,8 m h kallmurad vägg av 0,5-1,.1 m st tuktade stenar. Sannolikt rest av hus eller ugn (?).

Inom området förekommer ställvis nedanför branten talrikt med meterstora block, vilka förefaller nerrasade.

Terräng: Bäckravin. Sluttning mot SSÖ i betesmark. Enstaka lövträd.

Orientering: 10 m SÖ om väg (NNÖ-SSV).

Antikvarisk kommentar: Geometrin justerad efter karta från år 1837 och terrängskuggningskarta.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS