Fäbod (L1998:6757)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Älvdalen 1030

Geografisk plats: Älvdalen socken, Dalarna

Fäbod, ca 550 x 530 m (N-S) bestående av flera bebyggelselägen, husgrunder, fossila åkrar, röjningsrösen samt stenmur.

På karta från år 1870 är ett flertal, byggnader, åkrar och röjningsrösen angivna som delvis överenstämmer med vad som iakttogs vid granskningstillfället.
Vissa har utökats eller ändrat form, storlek. Till detta finns ytterligare åkrar och röjningsrösen som kan ha tillkommit före eller efter storskiftet.
Terrasskanter och åkerhak förekommer vid flera av de fossila åkrarna.
NÖ om den centrala delen av fäboden ligger två inägor med fossil åkermark och röjningsrösen tillhörande fäboden. Dessa är ca 150 x 130 m samt 80 x 50 m st.
Vid granskningstillfället iakttogs 2 husgrunder inom området. Fler bör säkerligen förekomma i övergivna bebyggelselägen.
Flera av de äldre gårdslägena på fäboden är idag bebyggda. Ytterligare bebyggelse har tillkommit som i vissa fall är belägna på övergiven åkermark.

Fäboden är anlagd före 1663-1664 års fäbodinventering. Fäboden är utmärkt på kartor från år 1672 samt år 1790.

Terräng: Kuperad moränmark. Skogsmark samt öppen fäbodvall.

Antikvarisk kommentar: Fäboden innehåller flera strukturer som är övergivna eller brukas ej i ursprungligt syfte och bör betraktas till viss del som fornlämningar. Platsen har delvis förändrat brukande, används främst för fritidsvistelse. Strukturerna, exempelvis röjningsrösen och stenmurar har högt upplevelsevärde och är av stor betydelse för fäbodmiljön. Bevakningsobjekt på grund av att det finns stående byggnader som nyttjas främst för fritidsbruk. Stora delar av fäboden hålls öppen och slås, brukas. På grund av tidsbrist kunde enbart en översiktlig granskning göras.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS