Publicerad av: Riksantikvarieämbetet
RAÄ nummer: Nyskoga 76:1
Geografisk plats: Nyskoga socken, Värmland
Järnframställningsplats, inom ett 70.0x25.0 m st område (NNÖ-SV)bestående av:Ett slaggvarp, 6.0x4.0 m st (SSÖ-NNV) och 0.7 m h. Övermossat.Vid provstick framkom 0.03-0.08 m st slagg, brunsvart, delknottrig, del fluten, en del bitar är närmast förglasade medvidsittande bränd lera.7 m S om ovanstående är ett andra slaggvarp, 6.0x5.0 m st(ÖNÖ-VSV) och 0.5-0.7 m st. Övermossat. I ÖNÖ delen är enförsänkning, ca 1 m i diam och 0.2 m dj. Slaggen är av sammakaraktär som den i det först beskrvna slaggvarpet.2 m Ö om ovanstående är det tredje slaggvarpet, 7.0x4.0 m st(NÖ-SV) och 0.5-0-7 m h. Övermossat. Varpet övertväras på mittenav en 0.5-1.0 m br och 0.3 m dj försänkning (SÖ-NV). I varpetsNÖ del påträffas rostad malm bland slaggen som här ofta harvidsittande bränd lera. Kan vara platsen för blästerugnen.Slaggen har samma karaktär som den i de två andra varpen.1m NNV om ovanstående är kolupplaget, 4.0x5.0 m i diam och intill0.15 m h. Övermossat och övertorvat. Vid provstick konstateradesett 0.05-0.4 m tj kollager.Beväxt med tre tallar samt lövsly.Omedelbart N om kolupplaget är:Malmupplaget, malmredet, ca 4.0 m i diam och intill 0.1 m h.Övermossat. Vid provstick konstaterades ett 0.05-0.1 m m tjlager av rostad malm.Beväxt med en gran, en tall samt lövsly.20 m NÖ om det först beskrivna slaggvarpet är:Kolningsgrop, närmast rund, 6 m i diam. Gropen är kvadratisk2.0x2.0 m st (N-S) och 0.8 m dj. Vall omkring kanten, 1.0-2.0 mbr och 0.1-0.4 m h.Beväxt med tre granar och en tall. Belamrad med avverkningsresteri S delen.10 m N om ovanstående och 3 meter SÖ om väg (NÖ-SV) ärytterligare en:Kolningsgrop, rund, 6 m i diam. Gropen är kvadratisk, 2.0x2.0 mst (N-S) och 0.7 m dj. Vall kring kanten, 1.0-2.0 m br och0.1-0.2 m h.Beväxt med tre tallar. Belamrad med avverkningsrester.
Terräng: Flack moränmark intill myrmark och bäckutflöde från denna.Skogsmark (blandskog).
Orientering: 18 m SSÖ om väg (ÖNÖ-VSV) och 21 m SV om RAÄ nr 73:8.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.